Разгонване при декоративния заек

1
Добави коментар

Когато отглеждате малко декоративно зайче в дома си, трябва да сте подготвени, че то все някога ще порасне и ще се поддаде на повиците на природата, искайки да създаде поколение. Добре е да сте подготвени и да сте наясно какви са признаците и последствията при разгонването на Вашия домашен любимец.

Кога настъпва половата зрялост при декоративния заек?

Както при женските, така и при мъжките зайци, половата зрялост настъпва към шестия месец от техния живот. В отделни случаи, тя може да настъпи по-рано, още през четвъртия или петия месец, или да закъснее и да стане факт чак към 7-8 месец, като зависи главно от породатат на мини зайчето и неговото здравословно състояние. Периодът, през който малкия ушатко за пръв път се разгони, може да настъпи и в следствие на близостта на индивид от другия пол. Ако отглеждате няколко декоративни заека от различни полове е много вероятно тяхната зрялост да настъпи много по-рано от очакваното.

Кои са признаците, че Вашият декоративен заек е разгонен?

За разлика от котките и кучетата, зайците нямат цикъл на размножаване. Те могат да бъдат в постоянно състояние на разгоненост или въобще да не дават признаци за това. Как обаче да разберете, че ушаткото е вече зрял и има намерение да създаде семейство? Можете да проследите следващия списък и да откриете промяната във Вашия домашен любимец.

Женски декоративен заек

Рязка промяна на апетита – ако до преди известно време зайкинята Ви е изяждала всичко, което й предложите и което тя си намери, в настоящия момент тя става много придирчива към храната, отказва да яде определени храни или като цяло нямалява дневното изядено количество.
Рязка промяна в настроението – Женският Ви заек е раздразнен и проявява агресивност, което никога досега не се е случвало. Наблюдава се една неспокойност в зайката. Възможно е при посягане да я погалите да скача ръмжейки към Вас, като отваря застрашително уста и е възможно да Ви ухапе.
Прави обиколки около краката Ви – в света на декоративния заек, това е нещо като ухажващ танц, с който зайката подсказва, че е готова да бъде оплодена.
Промяна във външните полови органи – те са леко набъбнали и се наблюдава зачервяване в тази област.
Гнездене – в период на разгоненост зайкинята усилено гнезди. В повечето случаи мястото, което е избрала за гнездо, е именно някой ъгъл от клетката, в която живее. Ако обаче мини зайката е пусната постоянно да се разхожда из дома Ви, то е възможно да си избере и друго кътче за гнездо. Обикновено това са места, които са покрити или по-трудно достижими от човек. Изборът е предопределен от стремежа за защита на поколението. В какво точно се изразява гнезденето? Малката ушатка пренася с устата си сено, трици, клонки, а понякога дори и дрехи, до които се домогне, до определено място, намества ги и ги подрежда във вид на гнездо на птица. Когато кътчето за отглеждане на малки е готово, зайката ще стои в него или в близост до него, независимо от това, че тя дори не е бременна.
Промяна в миризмата и консистенцията на урината – тя става по-тъмна и започва да мирише много по-силно и по-неприятно.
При галене по гърба, зайкинята ляга на земята с опряна в земята главичка и повдигната задница.
Оголване на коремчето на зайкинята – когато се разгони зайкинята започва да „почиства“ коремчето си от козина като оголва зърната и ги подготвя за малките ушатковци. Понякога женските зайци толкова силно дърпат козината си в тази опбласт и дори се хапят, че е възможно дори да си направят ранички, от които обилно тече кръв. За съжаление в такива случаи не можете да направите почти нищо – не можете да обработите раните с подходяшщите лекарства или да спрете зайката да прави това начинание. Ако решите да почистите раната, зайката я облизва (за това внимавайте какви лекарства поставяте). Единственото, което можете да направите е да сложите медицинска яка, за да не достига ушатката до коремчето си. Възможно е козината, която събира, да поставя в гнездото като постеля. В определени случаи зайката започва да копае яростно по килимите в дома Ви, като си мисли, че ще изкопае дупка, в която може да направи гнездо. Неприятната последица е съсипан килим.
Възможно е женската да души учестено и да се утърква в някакви предмети. Прави го с цел да остави аромата си на възможно най-много места и да привлече някой мъжки екземпляр.

Мъжки декоративен заек

Рязка промяна на апетита – мъжкарят намалява дневното поето количество храна. Става по-претенциозен. Възможно е да се глези относно някои видове храни. Понякога изцяло губи апетит. В такива случаи е необходимо да го наблюдавате и ако не поеме никаква храна до 24 часа, е необходимо да го насилите да яде.
Гукане – когато мъжкият заек се разгони той започва да издава звуци, наподобяващи гукането на гугутка или гълъб.
Превъзбудено състояние – ушаткото тича из стаята безцелно и без почивка, обикаля Вас или предмети от стаята. Прави го докато Ви „гука“. Това е неговия любовен танц. Възможно е да се насочи към ръката Ви и да се качва върху нея.
Маркиране – не е задължителен елемент, но в много случаи заекът маркира теритоята си. Прави го докато бяга из стаята, засилва се, повдига си опашката, дига задницата и разплисква урина или по Вас, или по стените от стаята. Не е никак приятно тъй като се разнася остра неприятна миризма. Ако Вашият заек е неконтролируем в това отношение, трябва да знаете, че в голям процент от случаите това маркиране не престава. За това е необходимо да кастрирате ушаткото.
Агресивно поведение – понякога заекът напада определени членове от семейството, като ги хапе и ги гони от стаята.
Промяна в миризмата и консистенцията на урината – по време на разгонено състояние урината на заека става много по-тъмна на цвят и придобива остра и неприятна миризма. Освен това той започва да уринира много по-често.
Копаене – често мъжкарят започва да копае по меки или други повърхности, каквито са килими, мебели и други подобни.
Качване върху различни предмети – плюшени играчки, балони, чанти, кутии.

Как да предотвратите разгоненост на декоративен заек?

Разгонеността при зайците се дължи на временен хорманален дисбаланс в техните телца. Смята се, че признаците на разгоненост са повече на брой и усилени в младостта на заека (първите 1-2 години от неговия живот). След като ушаткото навърши 2,5 – 3 години, хормоните в неговото телце се балансират и периодите на разгоненост намаляват, но не изчезват напълно. Възможно е ако в своята млада зрялост мъжкият заек е маркирал, то в средната възраст да престане да прави това действие. Периодите на разгонване на декоративния заек могат да траят между 3 дена и една седмица. В случаите, когато имате ушатко с много тежка разгоненост, нормално е да търсите възможност за намаляване на негативните последици от тези периоди. За съжаление обаче изходът от подобни ситуации е само един – кастрация. Не прибягвайте обаче задължително към нея, защото освен положителни черти, тя има и негативни. Не се произвеждат вече лекарствени препарати за предотвратяване на разгонването на заек, поради разбираеми причини. Не давайте и такива, които са преднасначени за котки или кучета. Те не са подходящи за декоративни зайци.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза: