Биткойн

10
Добави коментар
jasminivanova
jasminivanova

Що е то биткойн и има ли той почва у нас?

Биткойн (BitCoin) е названието на една от най-популярните криптовалути в днешно време. За целта е нужно първо да си изясним какво всъщност представляват криптовалутите. Това са виртуални валути, децентрализирани, разплащанията стават посредством интернет, без наличието на какъвто и да било сървър (peer-to-peer), схема силно наподобяваща торентите. Самият биткойн представлява криптирана числово-буквена поредица (256 битов код – SHA-256 хеш).

Как можем да се сдобием с биткойни?

Има два начина да се сдобием с биткойни. Единия е като си ги купим, а другия е като си ги „изкопаем“ сами, с помощта на нашия компютър. Темата с копаенето е доста обширна затова няма да се спирам на нея а само ще ви спомена кои са основните начини за копаене на биткойн (това важи и за другите криптовалути). Тези начини са:

процесорно копаене (един или повече)копаене с видео карта (една или повече)копаене с хард диск (сравнително нов начин на добиване на криптовалути, при който изчислителната мощност не е от значение а само големината на хард диска. Първо софтуера прави плотове на хард диска и после започва самия процес на копане на биткойн)копаене със специализиран хардуер (например ASIC устройства оптимизирани специално за биткойн)

При всички методи трябва да се съобразим с едно основно нещо, а именно консумацията на ток. За да има далавера от добива ни на биткойн, е от особена важност добива ни да е по-голям от разхода ни за ток (и евентуално други консумативи). Интересното в цялата схема е, че трудността на добива на биткойн расте паралелно с добиването му. В началото добива е ставал супер лесно дори и със слаби домашни компютри. Тогава и цената му е била нищожна. С 10000 биткойн хората са си купували пица. В днешно време сложността се е вдигнала драстично (сложността расте с решаването на всеки следващ блок и отделно след определено време добива пада наполовина – в момента на писане на статията добива от един блок е 50 биткойна) и на практика добива с процесор е абсолютно не рентабилен, а добива с видеокарти едва изкарва за да се покрие тока. Цената на един биткойн в днешно време обаче също се е вдигнала и на моменти минава 1000$. Скоростта на даден хардуер за копане на биткойн и други криптовалути се измерва в  – гигахеш. Освен самостоятелното копане на биткойн, можете да копаете съвместно с други ентусиасти в така наречените басейни (pools) за копаене на биткойн. Там след решаване на всеки блок, участниците получават своя дял, в зависимост от производителността която са вложили в копаенето. В крайна сметка, без значение как ще се сдобиете с биткойни, вие трябва да имате свой виртуален портфейл в който да ги сложите. Създаването на такъв е изключително лесно и не отнема много време.

Има ли бъдеще биткойн?

От една страна биткойн е страхотна идея. Това да имаш децентрализирана световна валута, чийто курс да не се влияе от страната която я печата е нещо страхотно. На практика системата работи безотказно (поне до сега не е намерен пробив в нея). Интересното обаче е, че никой не знае кой е автора на цялата тази схема (дори само малкото му име или прякора). Навремето човек с прякор Сатоши Накамото е написал статия в която е показал идеята си за биткойн на бял свят, но не е ясно дали всъщност той е и създателя и. Дали това не е само една пародия, само един опит на някой хакер да се надсмее на икономическия модел господстващ в момента в света? Дали създателя му не е оставил някаква дупка в системата, чрез която да се възползва от нея в бъдеще? Кой знае, важното е, че за момента всичко си е на мястото и биткойн все повече започва да навлиза в нашето ежедневие. Дори вече в България се появи първия битомат – банкомат специализиран само за биткойн (засега е само еднопосочен – вкарваш пари и получаваш биткойни).

Сигурна ли е валутата биткойн?

Основния проблем при повечето криптовалути е, че няма как да сте сигурни дали с едни и същи пари не се правят няколко сделки. Този проблем се поражда от липсата на централизиран регистър, в който да се вписват всички сделки с криптовалути. При биткойн обаче този проблем е решен направо гениално. Когато вие правите транзакция чрез вашия електронен портфейл, тази транзакция се изпраща до всички копачи на биткойн по света в рамките на няколко секунди до минута. Така хиляди компютри по света са известени за вашата транзакция и я вкарват в един голям блок от транзакции. Ролята на биткойн копачите е, със своята изчислителна мощност да решават тези блокове, гарантирайки по този начин сигурността на биткойн криптовалутата. Освен наградата (към момента 50 биткойна и намаляваща на п0ловина за всеки четири години) за решаването на даден блок, копача получава и всички комисионни за транзакциите плащани по сделките. Системата биткойн е така измислена че максималния брой биткойни който може да бъде достигнат е 21 милиона. След това системата няма да дава биткойни за награда за решаване на блок а наградата ще е само събраните комисионни (а те ще са предостатъчни поради големия обем на търговия с биткойни който се очаква да има в бъдеще).

Може ли биткойн да измести другите валути напълно?

Е тука отговора е АБСОЛЮТНО НЕ. Понеже принципа на биткойн е такъв, че на всеки десет минути се създава нов блок от транзакции, който чака да бъде решен (верифициран) от биткойн копачите по света, следва, че времето за една транзакция може да достигне до десет минути. Нали не си представяте да отидете в магазина и да платите на касата с биткойн и цялата опашка да стои и да чака блока с вашата транзакция да бъде решен и плащането ви да бъде отчетено? Това звучи направо абсурдно. Биткойн е удобна когато става въпрос за плащане при сделки в които не се изисква то да стане моментално (например ако си купувате кола или къща). Това въобще поставя под съмнение ликвидността на биткойн валутата, но това е друг въпрос. Практиката показва, че засега доверието на хората в биткойн расте с всяка изминала минута и се очаква и занапред да е така. Докато войните и колапсите в световната икономика диктуват възхода и паденията на другите валути, биткойн е напълно имунизиран от такъв род влияние.

&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp