Църква с 200-годишна история в село Илинден спасена от срутване – ИНФОМРЕЖА – НОВИНИ ОТ ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

1
Добави коментар
INFOMREJA
INFOMREJA

Кметският наместник на пограничното с. Илинден в община Хаджидимово – Любен Воденов, и църковното настоятелство на местната църква „Успение Богородично” са родолюбците, които преди няколко години подеха инициатива за спасяване на местния християнски храм от срутване.

Репортер на „ИНФОМРЕЖА“ установи на място, че от старата и порутена християнска обител в Илинден няма и помен. Работници довършваха външните дувари пред църквата и подготвяха място за прибирането на подарения вчера от бизнесмена Иван Биларев автомобил, който да се ползва в селото за катафалка, защото гробищата в отдалечен район, извън селото.

„Иван Биларев е един от основните ни спонсори, без които нямаше да можем да спасим църквата от разруха. Всичко направено в нея е с дарения на строителни материали, дървен материал и пари от местни бизнесмени, от наши съселяни изселници и от предприемачи от Гоце Делчев“, сподели с нескрита благодарност кметският управник Любен Воденов.

Вътре самата църква е обновена напълно, сменени са иконостасът, обшивката, троновете, изографисани са нови икони, построени допълнително и обзаведени са голяма столова, стая за гости.

Най-активен в ремонтите и поддръжката на основно обновената църква, по която има още много работа, е кметският наместник.

„От нас са идеите, но изпълнението и всичко останало е от Любен Воденов“, каза църковният настоятел Илия Сургов. Хората от селото също похвалиха дейния си управник, като подчертаха, че вече трети мандат той е „момче за всичко“ в Илинден.

На него разчитат почти за всичко повечето възрастни и самотни хора, които го викат понякога и крушка да им смени, котлон да им поправи. Наред със задълженията си неуморният кметски наместник ръководел строителните работи в църквата. Сутрин негово било задължението да я отваря, да бие камбаната, а в празничните дни и през зимата, когато има служби, дори палел печката, та като дойдат бабите да се черкуват, да им е топло.

„Ние от църковното настоятелство, а и хората от селото, нямаме думи, с които да благодарим на този човек за това, че прави всичко възможно да създава работа на местните по-млади жители да преживяват“, коментира Илия Сургов.

Като чудо – така звучи историята на почти двувековната църква в пограничното село Илинден. Точно преди 185 години, когато започва нейното строителство, хората намират в полето икона на Божията майка, която занасят в храма.

Иконата престоява в храма дълги години, хората вярвали, че е чудотворна. След демократичните промени обаче тя била открадната.

Илинден е планинско село. До 1951 г. името му е било Либяхово. Сегашното село е на 3 километра от ГКПП „Илинден“. До 1956 г. местните жители наброявали 1640, днес постоянно живеещите са едва 83-ма, повече от които пенсионери.

Въпреки всичко в село Илинден в последните години се строи интензивно, изграждат се нови къщи, вече има и няколко построени комплекса за развитие на селски туризъм.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ „ФОТО МРЕЖА“