Похвално слово за бирата

2
Добави коментар
vassilena
vassilena

Освен, че е полезна за бъбреците, бирата има и редица други полезни свойства.

Бирата като че ли не се нуждае от прекалена реклама. Доскоро се знаеше, че е полезна за бъбреците, оказва се обаче, че тя има редица положителни въздействия върху тялото и ума, пише „Вести“.

Изданието цитира австрийският учен д-р Стефан Домениг, според когото в бирата се съдържат всички незаменими аминокиселини.
Бирата е богата и на калций, така че умерената й консумация може да заздрави минералната плътност на костите.

В същото време бирата е с много ниско съдържание на захар, високите нива на която могат да причинят диабет и затлъстяване. Докато един кен кока-кола съдържа седем чаени лъжички захар, а кутийка портокалов сок – шест, половин халба бира съдържа малко повече от една чаена лъжичка захар.

„В сравнение с безалкохолните напитки при бирата няма опасност кръвната ви захар да скочи. Бирата е 93% вода, така че е доста хидратираща напитка„, казва диетологът д-р Катрин О’Съливан.

Всъщност дори умерената консумация на бира може да помогне да се предпазим от диабета. И въпреки заплахата от т.нар. „бирено коремче“, проучване сред близо 2000 редовни пиячи на бира, направено от Лондонския университет, заключва, че е малко вероятно умерената консумация да се свързва с голямо наддаване на тегло.

Бирата се оказва и средство в борбата с Алцхаймер. Болестта е свързана с високи нива на алуминий, но бирата съдържа силиций, който може да компенсира пораженията, които той нанася.

За десерт – според проведено изследване хмелът в бирата има качества подобни на афродизиак. Фитоестрогенът от хмела и подобните на естроген съединения, които се съдържат в растителните храни, могат да помогнат срещу горещите вълни, ниското либидо и други симптоми, свързани с менопаузата.

Всичко е въпрос на мярка, разбира се, едва ли ще се възползвате от полезните свойства на питието, ако прекалявате с количествата.