7 археологически места в Гърция, които ще Ви оставят без дъх – тема за Гърция – Idi.bg

104
Добави коментар
diamant
diamant

От ранна античност до днешни дни Гърция предлага изобилие от уникални преживявания, които утоляват апетита на обичащите пътешествията посетители. Ако желаете да бъдете част от истинска приключение, потопете се в атмосферата на древните ритуали, великолепните храмове и откритите музей, които страната на философите предлага. Ето 7 археологически места в Гърция, които ще Ви оставят без дъх.

‘Звездата на Виргина“, с. Виргина

Древното село Виргина е привличало като магнит археолозите  още през 1850 година. Първите разкопки в местността датират от 1861 година и са по поръка на Наполеон III, ръководени от френския археолог Leon Heuzey, който е пристигнал тук с убеждението, че ще открие нещо голямо. Разкопките са били преустановени скоро поради високия риск от малария. Решен да открие гробовете на македонски крале, гръцкият археолог Манолис Андроникос подел инициатива, която включвала 6-седмично копаене, чийто резултат довел до откриването на четири погребални зали. През 1980 година били открити още три. Една от гробниците съдържала много ценни вещи като Златния ларнакс.  Андроникос твърди, че е попаднал на гробницата на Филип  II, баща на Александър Велики. Златният ларнакс е изложен в археологическия музей на Вергина.

Делфийският оракул, храмът на Аполон, Делфи Делфи, центърът на Земята, е свещено място, посветено на бог Аполон.  Дом на енигматичния делфийски оракул, районът се асоциира с мита за Пития – пророчица, която давала предсказания на Аполон, след като изпаднела в транс. Тук са се зародили и Питийските игри. Съвременният Делфи, разположен в централната част на Гърция, е популярна туристическа дестинация, която е  в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1987 година.

Храмът на Посейдон

На върха на стръмните скали, вперил поглед към водите на Егейско море, се намира храмът на Посейдон. Най-подходящото място за изграждане на светилище на бога на морето.  Построен през 500 г.пр.Хр., оригиналният храм е бил разрушен от персите . През 440 г.пр. Хр е бил възстановен върху руините на стария храм. Няколко колони  стоят изправени и до днес. Посетителите могат дори са видят издълбано името на Лорд Байрон.  Надписът вероятно е направен през 1810 година, когато  Лорд Байрон посещава Атина.

Древна Олимпия Олимпия, разположена в западния край на Пелопонес, е известна като мястото, на което са се провеждали Древните олимпийски игри в чест на Зевс от 776 г. пр. Хр. до 394 година. Светилището се състои от свещени заграждения, олтар за жертвоприношения и храмове,  като храмовете на Зевс и Хера са сред най-посещаваните. Там се намира и 12-метровата статуя на Зевс, изработена от слонова кост и злато. Великото дело на скулптора Фидий, чудото на Древния свят, за кратко се е помещавало в храма. Около неговото разрушение има няколко легенди. Въпреки това историческите записки за статуята са помогнали на археолозите да направят важни открития. През 1954 година немски археолози правят разкопки и попадат на работилницата на Фидий, на мястото, в което той е създал своя шедьовър.

Античният театър в Епидавър

Считан за родното място на Асклепий, древният град Епидавър, намиращ се в Пелопонес, е най-популярен с лечебния център на Асклепий и с античния театър. Асклепий е син на Аполон и познат от гръцката митология като бога-лечител. Той е построил своята лечебница, за да помага на хората из цяла Гърция и да дава лек за техните заболявания. Античният театър в Епидавър, който е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, е построен през 4-ти век пр. Хр. и предлага на зрителите уникално акустично преживяване. В днешно време театърът е отворен през лятото и туристите, които посещават района, могат да се потопят в атмосферата на Древна Гърция.

Остров Делос

Делос, който е част от Цикладските острови, разположени в Егейско море, се намира на няколко километра от космополитните крайбрежия на Миконос и е важно историческо и археологично място. Според гръцката митология, това е родното място на бог Аполон и на неговата сестра-близначка – Артемида. Целият остров представлява един отворен музей, който може да се посети от туристи само през деня, а през вечерта посещенията са забранени. От 1990 година островът е в  списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Дворецът в Кносос Легендарният дворец в Кносос е най-голямото архитектурно средище за Бронзова епоха, разположено на остров Крит. Построен е през 1900 г.пр. Хр. и е фокусна точка на активност в периода на минойската цивилизация – между 17-ти и 14-ти век пр.Хр. Впоследствие дворецът е бил разрушен от избухнали пожари и земетресения. Според оригиналния му план, той е бил с площ около 22,000 кв.метра, бил е на пет етажа и е разполагал с над 1,500 стаи. 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 5427 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност