Хаванска болонка (Хавански бишон)

2
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

20.12.2012

Източник: Hemlit

Темперамент: Хаванската болонка е чудесен компаньон – тя е енергична, жизнерадостна и  непрекъснато търсеща внимание. Желанието й да угажда на стопаните си я прави лесна за обучение, а добродушното й отношение към всички, включително деца и непознати, е несъмнено ценно предимство в семейна обстановка.

 

 

 

 

 

Данни за породата:    Тегло: 4,5-7,3 кг; височина при холката: 22-29 см

                                    Тегло: 4,5-7,3 кг; височина при холката: 22-29 см

 

 

 

Външни белези: Черепът има заоблени форми. Дължината на муцуната съвпада е дължината на мозъчната част. Очите са бадемовидни и кафяви на цвят, като очертанията около тях са черни. Стопът е ясно изразен. Носната гъба е черна и много рядко кафява при шоколадово оцветени кучета. Ушите са дълги и се спускат странично на лицето. Гръдният кош е дълбок, а гръдната кост е ясно изразена. Гръбната линия е малко по – дълга от височината при холката, като, погледнато отстрани, крупата сякаш лежи малко по – ниско от холката. Опашката се носи извита на гърба, но не го докосва. Гръдните крайници са малко по – къси от тазовите. Цветът на космената покривка е един – черен, бял, шоколадов или сребрист, или комбинация от всеки от тях, макар че могат да бъдат наблюдавани и други нюанси и цветови съчетания. Козината е копринено мека, дълга, гъста, спускаща се по страните на тялото.

 

 

Здравословни проблеми: Хаванският бишон е предразположен към проблеми с очите – катаракта и прогресивна ретинална атрофия са едни от най – често наблюдаваните заболявания, но и други болести не са изключени – засяга се опорно – двигателната система (луксация на пателата, Болест на Пертес – Legg-Calve-Perthes, тазобедрена и лакътна дисплазия), черния дроб и сърцето.  Средната продължителност на живот е между 14 и 16 години.

История, произход и предназначение: Хаванската болонка е древна порода. Нейните корени се откриват още в източници от 1 в. сл. Хр., но връзката й с Куба, на което дължи и името си, е доказана едва 15 века по – късно. Смята се, че тогава тези болонки били пренесени до страната на пурите на борда на испански кораби. Доста по – късно 11 кучета емигранти от Куба се заселили заедно със собствениците си в САЩ, където популярността им достигнала своите висини. И до днес Хаванската болонка е националния символ на Куба. Горд собственик на такова куче бил писателят и автор на романите „Дейвид Копърфийлд” и „Оливър Туист” Чарлз Дикенс.