Пиратки менте късат ръце по празниците

1
Добави коментар
dimonata88
dimonata88

Най-честата травма са обгорени върхове на пръстите заради забавена реакция фойерверкът да се хвърли навреме. Понякога искрите причиняват изгаряния на лицето, очите, ушите.

Няма истински празник без еуфория. За жалост обаче, когато градусите на настроението се смесят с тези на алкохола, често коктейлът е взривоопасен. Буквално. А някои веселяци посрещат Новата година в „Пирогов“.По празниците вече няколко души с наранявания на ръцете от стъкла и остриета са потърсили помощ в отделението по хирургия на ръката в спешната болница. Най-тежкият случай в навечерието на Рождество Христово е жена на средна възраст, направила опит за самоубийство, прерязвайки вените си. В продължение на 6 часа дежурният екип е пришивал прекъснатите кръвоносни съдове, нерви и сухожилия, обясни за „Стандарт“ шефът на звеното доц. д-р Людмил Симеонов. „Животът й е вън от опасност, получава психологическа помощ от психиатър“, уточни специалистът по ортопедия и травматология. Доц. Симеонова отбеляза, че и тази Коледа, както миналогодишната, няма пострадали от пиратки. Дежурните екипи обаче са нащрек за потърпевши от новогодишни салюти в навечерието на 2013 г.

Според Източния календар Новата година ще бъде под знака на Змията. В такива години се раждат хора, надарени с красота и мъдрост. Именно на мъдро отношение към веселбата разчитат и травматолозите в „Пирогов“, които искрено се надяват да имат по-малко работа по време на празничното дежурство. В навечерието на 2012 г. лекарите са помогнали на 6-7 души, пострадали от пиратки – със сравнително леки наранявания. В последните години броят и тежестта на травмите намалява вероятно заради засиления контрол на пазара и по-малкия шанс да се купи домашна заря менте.

Доц. Симеонов си спомня, че в началото на 90-те с колегите му се срещнали с тежко пострадали пациенти от саморъчно изработени бомбички. Някои от мъжете били с разкъсани длани, без пръсти и дори с откъснати ръце. Няколко минути след полунощ в клиниката започваха да идват първите таксита и коли с пострадали, все едно че наблизо е станала някаква битка“, спомня си с ужас хирургът. „Миналата година имахме изключително тежък случай със самоделка“, връща се назад доц. Симеонов. 29-годишен мъж от село Росен решил да направи новогодишен фойерверк за приятелите си и замесил миниум и бронз. Докато приготвял взривоопасната смес, тя гръмнала в ръцете му в обедните часове на 31 декември. Освен ръцете пострадали още лицето, краката и слабините на мъжа. Той бил откаран незабавно в бургаската болница. Лекарите дали първа помощ, но споменали, че вероятно ще се наложи ампутация на ръцете. След като състоянието на пациента се стабилизирало, Росен бил преместен в „Пирогов“, където екип направил 4-часова операция за възстановяване на важни връзки на двата горни крайника. Досега страдалецът е претърпял 8 операции. Лекарите успели да спасят ръцете, но те останали с по 4 пръста. На пострадалия мъж продължават да се прилагат рехабилитационни процедури. „Ръката е капризен орган и се възстановява много бавно“, обяснява доц. Симеонов.

В отделението лекуват и пострадали деца, но те, за щастие, са малко. Потърпевшите от домашна заря са предимно бащи, които се правят на смелчаци. Обикновено пироманите получават травма по време на празненството, когато запалени от идеята да приведат в действие целия арсенал, не си дават сметка за опасностите. Най-честата травма са обгорени върхове на пръстите заради забавена реакция фойерверкът да се хвърли навреме. Понякога искрите причиняват изгаряния на лицето, очите, ушите. „По-силният взрив може да причини прекъсване на сухожилия, нерви и кръвоносни съдове“, предупреждава д-р Симеонов. Операциите при тежките случаи се извършват под микроскоп и продължават понякога по 7-8 ч. Когато тъканите са разкъсани грубо, се налага да се взимат „резервни части“ от други места на тялото. Става въпрос за сухожилия, кости и лигавици. По преценка на лекарите може да се вземе сухожилие и от съседен пръст, тъй като по принцип пръстите имат по две.

В празничната нощ стават и различни наранявания с нож, но при тях сухожилията получават гладки порезни рани, при които възстановяването е значително по-лесно. 3-4 седмици след операцията ръката трябва да остане в покой, за да зараснат шевовете. Постепенно се включват рехабилитационните процедури и упражнения за раздвижване. Това дава възможност да се избегнат отоците и органът по-бързо да се върне към обичайните си задължения. При здравата ръка ставите и сухожилията леко се приплъзват. За да се възстанови отново тази хармония и да се избегне атрофията на мускулите, трябва да се правят всеки ден едночасови упражнения.

Раздвижването става с малки дървени пръчици, меки пластмасови формички и други пособия. Още на петия ден след операцията пациентът получава индивидуална шина, която пази ръката от грешни движения. Тя се изработва от специална термопластична пластмаса. В повечето случаи пациентът носи помощното пособие 1,5 месеца след като го изпишат от болницата. В началото не сваля шината от пострадалата ръка, но постепенно започва да я слага само когато е навън и по време на сън. Упражненията на ръката трябва да се правят дълги месеци. При изписването си всеки получава индивидуална програма за физическо натоварване.

Възстановяването при непушачите става по-бързо, защото имат по-добро кръвоснабдяване, отбелязва доц. Симеонов. И изтъква, че ръката е уникален орган, който изпълнява няколко функции – добиване на информация за околната среда, извършване на битови и творчески дейности, изразяване на емоции. „Перцепцията на върха на пръстите е съизмерима само с тази на очите“, обяснява травматологът, който е имал шанса да се учи от американския топспециалист проф. Мартин Познер и проф. Бушлер от Берн. „Терапевтичните упражнения за музикантите са различни от тези за хора на физическия труд. Разликата се крие в различния начин, с който си служат с ръката – за първите е сетиво, за вторите – сечиво, уточнява д-р Симеонов, който в продължение на 2 г. е работил във водеща клиника по травматология и ортопедия в Дубай.

Отделението по хирургия на ръката в „Пирогов“ поддържа онлайн връзка с клиника по хирургия на ръката към университета в Ню Йорк. Това позволява да се потърси мнението на чужди специалисти по някой заплетен случай, за да се вземе най-правилното решение. „Идната есен топспециалисти от побратименото звено ще изнесат лекции и ще консултират български пациенти“, отбеляза доц. Симеонов.

standartnews.com

27/12/2012