Плашиха ни в интернет с отмъщение заради Килърите

5
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

– Прокурор Петрова, успяхте да пратите в затвора с доживотна присъда Килърите Петър Стоянов-Сумиста и Васил Костов-Кеца, както и един от „клиентите“ им – Георги Вълев. Колко струва човешкият живот, според тарифата на бандата за поръчкови убийства, осъдена преди дни на първа инстанция?

 – От свидетелските показания бе установено, че паричната сума, която се е плащала на преките изпълнители на поръчка за побой, палеж и взрив, е варирала между 250 и 500 лева на човек, а цената на човешкия живот, понякога е била само 25  000 лв.

– Групата на Килърите първоначално бе арестувана за убийството на Юрий Галев, след което бяха обвинени за другите смъртни случаи и престъпления, по които сега бяха прочетени присъдите. В материалите по вашето дело има ли данни, че покушението над Юрий Галев е извършена от бандатата на Сумиста?

– Да, има такива данни. Те се съдържат в показанията на някои от разпитаните свидетели. Тези данни са свързани с детайли от подготовката и реализацията на приетата поръчка за убийството на Юрий Галев. Има информация за автомобила, с който са се придвижили до местопрестъплението, както и за използваните преки мобилни телефони и симкарти.

– Кое беше най-трудно в работата ви по делото срещу най-сериозната група за мокри поръчки, разкривана у нас?

– Трудности съпътстваха както разследването, така и съдебния процес в Шуменския окръжен съд. Работехме заедно с екип от служители на отдел „Контратероризъм” при ГДБОП, ръководени от Валентин Цоновски, както и с разследващи полицаи. Всички работиха всеотдайно, денонощно и с цената на лични жертви вложихме знания, умения и опит в разплитането на множество поръчкови убийства, палежи, взривове и побоища. Имахме големи затруднения при събирането на свидетелските показания поради страх у свидетелите от отмъщение и саморазправаИзползвам възможността да изразя професионалната си благодарност към всички свидетели, проявили смелост и доблест, устоявайки на всички опити за въздействие, приложени спрямо тях. Те изпълниха своя граждански дълг да кажат истината за престъпната дейност на групата.

– От над 130 свидетели никой не се отказа от показанията си, но вие съобщихте, че имате данни за предлагани пари на някои от тях. Какво е трябвало да скрият и срещу колко пари?

– На един от свидетелите ни е предлагана сумата от 50  000 лева, за да не се яви пред съда. Става въпрос за неуспешен опит за въздействие, тъй като свидетелят се яви и даде показания. Друг свидетел, поискан от защитата и допуснат от съда, заяви в залата, че отказва да дава показания, тъй като преди разпита е бил притесняван от хора, близки до някои от подсъдимите. Те му предлагали пари, за да съобщи неверни факти в полза на подсъдимите. В материалите по делото има документиран разговор на един от подсъдимите с негов роднина, на който се поставя задачата да намери свидетелка, и да я накара да промени показанията си.

– Докато четяхте показанията на свидетелите, кое ви изуми най-много?

 – Най-силно впечатление ми направи страхът на някои от свидетелите, че подсъдимите или хора от тяхното обкръжение ще им отмъстят и ще се саморазправят с тях. Усетих искреността им, както и чувството на освобождаване от дълго таено напрежение. Решимостта им въпреки страха да застанат открито, с имената си, дори в присъствието на подсъдимите, се дължи до голяма степен на убедеността им, че служителите на МВР и на прокуратурата при опасност ще защитят живота им.

– Казахте, че е имало неуспешни опити да се въздейства върху вас, кого от осъдените са опитвали да спасят с този натиск?

– Опитите за въздействие бяха насочени към мотивирането ми за определено процесуално поведение, което би осуетило успешното финализиране на разследването и в този смисъл би „облагодетелствало” всички подсъдими.

– Делото продължи повече от 2 години, имаше ли момент, в който наистина сте изпитвали физически страх за живота си?

– През цялото време, докато работех, не съм мислила за евентуалните последствия в тази насока. Единствената ми мисъл бе отговорно, качествено и своевременно да бъде приключено разследването, впоследствие усилията ми бяха насочени към изготвянето на обвинителния акт и отстояването му в съда. Признавам обаче, че когато работиш по наказателно производство с обвинения за престъпна група, търгувала с човешкия живот,  е нормално да изпитваш дискомфорт. Важното в случая е, че съвместно с екипа от полицаи изпълнихме своя професионален дълг, без да се поддаваме на емоции.

– Имало ли е данни за преки заплахи срещу някого от участващите в разследването?

– Достатъчно е да влезете в някои от сайтовете с коментари във връзка с делото и ще прочетете открити заплахи за отмъщение и саморазправа с екипа от прокурори и полицаи, участвали в разследването.

 – Имаше и много атаки срещу прокурорския екип, докато делото се гледаше в съда.

– Предвид очакваните трудности в съдебната фаза ръководството на прокуратурата взе решение обвинителната теза пред съда да бъде отстоявана не само от прокурори от Шумен, но и от прокурор Стефка Якимова – прокурор от апелативна прокуратура-Варна. Съдебният процес беше съпътстван с упоритите усилия на защитата да бави процеса. Съдът бе обсипван с непрестанни и необосновани искания за отвод, за медицински прегледи на подсъдимите, за лечения, за освидетелстване от ТЕЛК. Агресивният подход на защитата и на подсъдимите към свидетелите, целящ тяхната дискредитация, също бе предизвикателство. Свидетелите бяха обсипвани с клевети и обиди от страна на някои от участниците в процеса.

Имаше случаи и на отправяни заплахи към някои от свидетелите, посочени от обвинението. В хода на съдебния процес към нас – представителите на държавното обвинение, както и към представителите на МВР бяха отправяни нееднократно обиди и клевети.

Водеше се интензивна компроматна война. Този подход целеше да внуши в обществото негативна представа за работещите по това тежко дело, както и да ни въздейства психологически, демотивирайки ни да работим съвестно. Удовлетворена съм от това, че не се поддадохме на тези атаки и обективно, в рамките на закона изпълнихме своите служебни ангажименти.

– Адвокати на осъдената група твърдят, че присъдите са заради политически натиск върху съда, вие как ще коментирате това?

– Обвинителната теза на прокуратурата почива на събраните доказателства и на закона. Съдът възприе в значителна степен обвинителната теза и в този смисъл считам, че и присъдата почива на закона и на доказателствата. Няма как да се обяснят с политически натиск убедителните и уличаващи подсъдимите показания на над 100 свидетели, вкл. и на очевидци на част от престъпната дейност.

– По време на процеса в съдебна зала стана ясно, че тарторът на Килърите Петър Стоянов-Сумиста е имал близки контакти с много от силните на деня политици, бизнесмени и т.н., финансирал ли е някого с пари от убийства?

– По делото има твърдения на свидетели, че Петър Стоянов е парадирал пред тях с такива свои контакти. Един от разпитаните свидетели по делото разказа пред съда, че е платил 15  000 лева на подсъдимия Стоянов, след негово настояване, за да му съдейства за прекратяване на воденото срещу него наказателно производство чрез близки контакти с властимащите тогава. В подкрепа на тези си твърдения свидетелят представи и писмени доказателства.

– Постановената осъдителна присъда е безспорен успех за прокуратурата, каква е рецептата за това?

 – Ключът за успешното финализиране на всяко наказателно производство според мен е добрата екипна работа между отделните представители на прокуратурата и МВР. Аз имах изключителния шанс по това дело да работя с началника на отдел „Контратероризъм” при ГД БОП. Съвместно с него и разследващите полицаи направихме максималното по разследването. Тази екипна дейност продължи и в съдебната фаза на наказателния процес. Бих искала да изразя огромната си човешка и професионална благодарност към всички всеотдайно работили с мен служители на МВР, на прокурорите Стефка Якимова и Маргарита Георгиева, които взеха участие в съдебната фаза на процеса и заедно с мен отстояваха обвинителната теза в съда. Бих искала да благодаря и на всички прокурори и полицаи от страната, които са ни оказвали съдействие по събирането на доказателства. Не мога да не отбележа и факта, че от страна на министъра на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов бе осигурена пълна подкрепа и оперативна свобода на работещите по случая оперативни служители.

ВИЗИТКА

Ася Петрова е родена през 1972 г. в Добрич Завършила право в Бургаския свободен университет Работи в системата на прокуратурата от март 1997 г. като прокурор. Изминала е всички степени на йерархията на прокуратурата в Шумен. От юни 2009 г. е административен ръководител на окръжната прокуратура в ШуменПрез 2010 година е преминала обучение към Държавния департамент на САЩ по тема „Лидери в съдебната система“. Завършила специализация „Съдебната система на ЕС“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ Омъжена, има едно дете

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти