Призвание герой

12
Добави коментар
Anardil
Anardil

Призвание герой

Втората книга, на която ще се спра в кратката си поредица от статии за литература, се нарича Призвание герой и не е типичното литературно произведение по най-малко две причини. На първо място, защото насочеността ѝ е предимно към по-младата аудитория (не бих казал деца в никакъв случай, но повече или по-малко хора на възраст от 13 до 23 години), на второ, понеже тя всъщност е сборник книги-игри.

За да обясня какво значи това, ще започна отдалеч. Книгите-игри бяха изключително популярна медия в България от 90-те години на миналия век, така че – предполагам – си чувал за тях. Ключовото им различие  спрямо стандартните книги е, че вместо на глави те са разделени на доста по-кратки епизоди с последователни номера. За да проследи историята, читателят трябва да следва указанията в края на всеки епизод, насочващи го към следващия, който да прочете и който рядко е следващият по ред. Понякога (именно оттук идва играта) вариантите за продължение са повече от един и по кой път ще поеме читателят зависи от избора му, от досегашните му решения, от късмета или от някакъв друг фактор.

Като следствие, сюжетът в книгите-игри се развива различно при различните им прочити и може да приключи преждевременно, ако успееш да поставиш героя си в ситуация, от която не може да се измъкне.

В Призвание герой има три истории от този тип – „Зомбокалипсис” от Ал Торо, „Зарево над Кордоба” от Питър Вейл и Нод Келдън и „Падението на Мрак” от Сикамор Брайт. Тези странно звучащи английски имена не бива да те подвеждат – и четиримата автори са българи (зад Ал Торо, например, се крие името на Александър Торофиев, за чиято предишна книга вече съм писал), възприели английски псевдоними в името на традицията от 90-те, когато те бяха направо задължителни за хората, очакващи творчеството им да се купува.

Не мога да скрия и моето скромно участие като редактор в сборника и едновременно с това като човека, взел интервюто с навярно най-известния автор от златните години на книгите-игри – Майкъл Майндкрайм – чието име също вече сме споменавали тук покрай инициативата за новата му книга, която пък очакваме през следващата година.

Що се отнася до самите истории, в „Зомбокалипсис” става дума за непознат вирус на път да превърне София, каквато я познаваш, в град, населен със зомбита, „Зарево над Кордоба” се връща назад в историята по време на Реконкистата и разказва за опитите на млад български благородник да се измъкне от обсадената „Перла на Андалусия”, а „Падението на Мрак” е наистина зашеметяващ фентъзи разказ за лоялност, предателство и едно полицейско разследване.

Тъй като, както вече стана ясно, съм пристрастен, няма да правя опити да хваля немалкото достойнства на Призвание герой, нито ще се спирам подробно върху дребните му негативи (да, има и такива). Сборникът може да бъде открит във всяка по-голяма книжарница на цена от 11.99 лв. и всъщност е нелош подарък за хора във възрастовата група, за която вече говорих в началото, както и за не малко поотраснали стари почитатели на книгите-игри, които – уверих се лично – с носталгия си спомнят за тях.

Сподели във Facebook