2012 година през погледа на Printguide.info

1
Добави коментар
maznio007
maznio007

2012 година през погледа на Printguide.info

Събота, 29 Декември 2012 ( прочетена 2920 пъти)

Събитията в печатния бранш, които ни направиха най-голямо впечатление през изминалата година. Какво се случи в България? Част първа.

Във втора част очаквайте обзор на събитията от чужбина.

И тази година ще се опитаме да обобщим най-важните събития, които белязаха работата на печатната индустрия в България и чужбина. Годината беше динамична откъм събития, най-вече заради Олимпидата на печата drupa 2012, която разбира се се отрази и на печатниците и доставчиците в България. На това събитие бяха подчинени активностите на повечето фирми. Вероятно всички коментирахме най-много звездата на изложението Бени Ланда, въпреки че неговите революционни дигитални наномашини за момента остават повече рекламна пушилка, която ще обсъдим във втората част на този материал.

У нас сякаш бяхме повече фокусирани върху собствените си проблеми с кризата, обичайната междуфирмена задлъжнялост, скандалите в държавата, които засегнаха пряко голям производител и косвено всички в бранша. За съжаление, беше затворен и заводът за пластини на Кодак у нас и без работа останаха много специалисти. Факт е, че тази година работа имаха фирмите, които приеха пазарната ситуация такава, каквато е и проявиха гъвкавост, за да бъдат конкурентоспособни. През годината бяха направени инвестиции в ново оборудване от не малко печатници.

Инвестициите в печатно оборудване

Няколко големи инвестиции в офсета – продадоха се нови офсетови машини с марка KBA и изцяло беше оборудвана нова печатница на ИПК Родина, макар по този въпрос да няма официално обявена информация. Не бива да се пропуска първата офсетова печатна машина в България с технология ANICOLOR, която заработи в печатница Нео принт.

 

Успешни сделки реализираха Muller Martini, Bobst и още няколко марки.

 

На нови и по-модерни машини за термолепене заради книгите в малки тиражи заложиха Е принт и Булгед. С нова концева шивачка се обзаведе и печатница Дедракс още в началото на 2012.

Далеч по-динамичен беше пазарът на дигитално оборудване, тясно и широкоформатно. През новата 2013 година вероятно все по-често ще четем новини за подобни сделки.

Макар инвестициите да не са така големи като средства, сравнено с офсета, броят и разнообразието на продадени машини са далеч по-големи.

Много добри инвестиции направиха българските университети тази година. УНСС беше първият български университет, който дигитализира изцяло печатната и издателската си дейност. Според доставчика им Саванто, официален търговски и серзивен представител на Océ – Canon group, университетът вече разполага с най-доброто и модерно оборудване за дигитален печат на книги в света.

Дигитализация, но за библиотеките си направиха 5 български университета. Xerox им помогнаха да се оборудват със системи за електронни библиотеки, което ще им позволи да прехвърлят печатните си библиотеки в електронен архив. Първа обществена поръчка за дигитално оборудване в Медицински Университет, Варна спечели и марката DEVELOP.

През 2012 бяха продадени не малко дигитални печатни машини. Трябва да отбележим като съществено събитие първата дигитална машина за печат на ролни самозалепващи етикети, която беше инсталирана в печатница Дъга в Ловеч. Марката на машината е Xeikon и инсталирането й е знаково за навлизането на дигиталния печат и в областта на опаковките в България.

С оборудване на Xerox се сдобиха и в офсетовата печатница Е Принт, както и бургаските копирни центрове Дигитал, които отпразнуваха събитието с приятно парти в навечерието на July Morning.

През годината бяха продадени и не малко машини с марката Коника Минолта. Още в началото на 2012 Вълканов Трейд обявиха, че са продали три дигитални машини и едно CTP само за месец.

В края на тази година и офсетовата печатница Оптимал принт се оборудваха с дигитална машина Konica Minolta bizhub PRO C65hc.

Вълканов Трейд предложи нова услуга VFLEX за изработка на флексопечатни форми. Ксерокс и M&BM реализираха мащабен проект за производствен (транзакционен) печат с обем над половин милиард отпечатъка.

Голяма активност на пазара тази година има и марката Epson чрез българските си дилъри Фактор България и Гед ООД.

FACTOR.BG инсталира в София един от първите в Европа Epson SureColor S70610, както и направи първите инсталации новия Epson SureColor S30610 за България.

Отново чрез Фактор България до Бургас стигна и Epson SureColor S50610 в печатница Браво Печатни Технологии. Булгед инвестираха в ново оборудване за цветни проби с новата си придобивка Epson Stylus Pro 9900 и Kodak Matchprint.

Сред дигиталните печатници най-голяма активност тази година имат безспорно J Point Group. Всички печатни (дигитални, широкоформатни и web-to-print) услуги бяха обединени под новия бранд.

През май месец беше открита втората печатна база на Джей пойнт плюс, а съвсем скоро се оборудваха с ново HP Indigo 5600, с което Джей пойнт започват производството на пластмасови карти. Към това беше прибавена и нова линия за нанасяне на различни видове лакови и скреч покрития.

 

Базата за широкоформатен печат J Point пък, беше оборудвана с две нови широкоформатни машини HP DesignJet Z6200.

Събитията, обученията и семинарите през 2012 За разлика от уеб бранша, в който през годината се провеждаха ежемесечно всякакви семинари, в печатния бранш годината не беше толкова богата на събития. За сметка на количеството обаче, проведените семинари, обучения и уъркшопове бяха много полезни.

Нашето издание Printguide.info си партнира с Коника Минолта и Анталис България в организацията на уъркшоп за дигитален печат. Изнесохме информация за броя на дигиталните и офсетови печатници у нас, за основните продукти, които се произвеждат с помощта на дигитален печат.

 

С това събитие сложихме и началото на блога за маркетинг на дигитален печат www.TheDigitalPrint.info.

 

В края на годината Коника Минолта направиха събитие и за издатели на тема „Успешен бизнес ли е книгата по поръчка?“.

Гед организираха практически курс за работа с Preps 6.2 – обучението за работа с продукта на Кодак беше разделено на двудневни курсове на две нива за начинаещи и напреднали.

FTS се фокусираха върху уебинарите за ERP насочени към полиграфическите предприятия, чиито предишни издания имаха отличен успех.

Фактор България проведоха семинар от своята Epson Print Academy, която започнаха още през 2009 година. Темата тази година беше Epson Print Academy Proofing Day.

Фактор направиха и практическо обучение за сублимационен печат върху текстил и фотоподаръци и дни на персонализацията на рекламни и фотосувенири, съвместно с колегите от Анонс.

Семинар Color Management с лектори от Xrite и Феспа организира Българската асоциация за съвременна графика и печат. Фокусът беше върху управлението на цвета за печатници и рекламни агенции.

 

Успешно премина и традиционния вече конкурс за рисунка Wacom Day 3 на Адком и Жар Компютърс.

БАСГП дари оборудване за създаването на сериграфска база в Художествената гимназия в Пловдив, както и започна практически обучения за студенти в НХА. С това асоциацията постави началото на програмата си за подкрепа на българското образование по дигитален, широкоформатен и ситопечат.

Тази година Реклама Експо и Интер Експо Център се обединиха и направиха съвместно рекламното изложение COPI’S. Освен повече изложители, съпътстващата програма беше много богата с разнообразни събития, семинари и презентации. Нашата фирма Полиграфия инфо представи на изложението най-новия си сайт за рекламни продукти Printidea.info като изработихме специална Relax зона със собствени изработени и напечатани мебели и бар с помощта на наши клиенти и партньори.

Най-голямото събитие за годината беше Балканският печатарски форум, който се проведе в България и събра на едно място печатари и доставчици от цяла Европа. Тъй като конференцията излезе извън пределите на Балканите, смени името си на Международен форум за ефективност и качество на печата – InPEQ Forum.

В началото на 2012 на българския пазар стъпи гръцката Графком, която е дилър на Xante, MGI и още няколко марки за България. Графком се представиха със специално събитие в София.

Коника Минолта откри свой офис във Варна, а бившият им партньор РАЙС се присъедини към партньорската мрежа на Ксерокс България.

СПИБ отново публикуваха традиционния анализ за състоянието на печатарската индустрия за 2011, базиран на вноса и износа на консумативи, печатарско оборудване и печатни услуги.

Ние, Полиграфия инфо, издадохме четвъртото годишно издание на печатния каталог Polygraphy Info 2012, в който събираме на едно място информация за всички участници на българския пазар на печатни продукти и услуги и рекламното производство.

Годишнините

През 2012 наши колеги отпразнуваха кръгли годишнини от създаване на бизнесите си.

Разбира се, това далеч не са всички събития, продадени машини и годишнини. Това са нещата, които ние от Принтгайд.инфо проследихме и сметнахме, че заслужват внимание като фактори, които повлияха на печатния пазар в България през 2012 година.

Във втората част на обзора ще прочетете новините от света на печата отвъд пределите на България за 2012.

Какво се случи на drupa 2012, какви бяха положителните и отрицателните събития в индустрията?

Какви любопитни факти имаше през изминалата годината?

Материала написаха: Десислава Тодорова инж. Пламен Давидов

  отпечатай