Зимни традиционни игри и обичаи с маски в България

1
Добави коментар

Зимни традиционни игри и обичаи с маски в България

11.02.2013

Обичаят „Кукери“ по  българските земи води началото си от хиляди години. Празнували са го и тракийските племена  при посрещането на тяхната нова и началото  на земеделска  година, свързана със заораването на нивите. Кукерството празнува отминаването на зимното мъртвило и настъпването на лятното плодородие. В различните краища на България кукерите излизат по различно време – веднага след Нова година или след Сирни Заговезни, през март. Кукерите имат различни имена: бабугери, песяци, мечкари, старци, кукове. Обличат се с кожи или със смесица от мъжки и женски дрехи и страшни маски. Окачат по себе си звънци и хлопки, носят мечове или тояги, за да изплашат и прогонят безплодната зима. После танцуват по улиците, за да пропъдят лошите сили и студа, а за плодородие и здраве извършват обредни действия като оране, сеитба и други.
На Нова година, 1 януари, в много градове в Югозападна България като Банско, Разлог,  Петрич, Благоевград се организират  кукерски игри. Малко по-късно – на 12 януари е Международният фестивал на бабугерските маски и игри в гр. Симитли. На 19.01. е Международният кукерски карнавал “Старчевата” в Разлог.
Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник – най-голямото в България и на Балканите събитие на традиционни народни игри и обичаи с маски ще се проведе между 1 и 3 февруари 2013 г., а „Кукерландия” в Ямбол започва от 26-ти  февруари .