Каква е разликата между перманентни и семи-перманентни бои за коса?

1
Добави коментар
simse
simse

Рано или късно, повечето хора забелязват сиви или бели косми а да се прокрадва сред косата им. Въпреки че това събитие не е изненадващо след определена възраст, то не се приема с особена радост. Немалко хора приемат побеляването на част от косата докато са още млади доста тежко. Тъй като сивите или белите коси се възприемат като символ на остаряване, особено в западната култура, много хора търсят решение на проблема. За повечето хора това решение е боядисването на косата.

Боядисването на косата е древно изкуство, като първоначално са се използвали бои, получено от растения. В последствие боядисването се е развило в наука. Например, къната, една от най-древните съставки използвани за боядисване, която е популярна и днес, придава наситен, но полу- постоянен червен оттенък на тъмните коси. Но тя никога не трябва да се прилага на сива или бяла коса, освен ако не искате резултатът да е оранжев цвят като на орангутан. Използването на постоянна боя без нужното внимание и подготовка можа да даде още по-шокиращи и дълготрайни резултати.

Без основни познания за това как действат боите е възможно експериментите ви с цвета на косата да са разочароващи и дори да увредят косата. За да избегнете това е важно да разберете разликата между перманентните и семи-перманентните бои за коса. Важно е и да знаете как действа боята и как реагира към естествения цветен пигмент на косата.

Цветният пигмент се съдържа в средния слой на косъма и е защитен от външен слой, наречен кутикула. Този външен слой е изграден от припокриващите се сегменти, подобни на люспи на риба. За да проникне боята този слой е нужно да разтвори тези сегменти. Перманентните бои за коса постигат това химически чрез амоняк, който кара косъма да се подуе, сегментите да се отпуснат и да приемат боята. Както се разбира от името, нанесеният цвят е перманентен и не се отмива.

Семи-перманентните бои траят по-малко и се отмиват след 12-24 измивания.Това е така, защото тяхната формула съдържа оцветяващи вещества с много малки молекули, които преминават бариерата на външния слой без химическа помощ. Интересно е да се отбележи, че тези бои съдържат няколко оцветяващи вещества, а не един цялостен цвят, които включват червено, синьо, жълто и оранжево. Идеята е да се отразява светлинния спектър и да се получат естествени кичури.

Видът на боята и конкретния цвят зависят от естествената пигментация, тъй като тя също се отразява на крайния резултат. Обикновено коса, която е повече от 50% сива или бяла реагира на перманентни бои. Всъщност, липсата на естествен пигмент дава възможност за по-голям избор на постоянен цвят на косата.Хората с естествени черни и кестеняви коси притежават пигмента еумеланин, докато различните нива на феомеланин придават естествено червени и руси цветове. Освен ако естественият пигмент не е премахнат (задължително от професионалист), най-добрите резултати се получават със семи-перманентни бои като се избира цвят в същата гама като естествения.