СтатияЕфективно мотивационното писмо при кандидатстване за магистратура

4
Добави коментар
irgnet
irgnet

Много университети всяка година обявяват нови места за прием на магистри, както и примамливи пълни или частични стипендии. Когато става дума за някои от най-реномираните висши учебни заведения в света, човек си мисли, че тези преференции са едва ли не само за гении. Почти във всички случаи, обаче, след запознаване с критериите на съответния университет, се вижда, че това съвсем не е така. Да се отговори на изискванията не е лесно, но е съвсем по силите на един средностатистически студент с добър успех. Тогава къде е уловката?
Онова, което най – често обрича кандидатите за магистратура и/или стипендия на провал е фактът, че са оставили на заден план и са подценили мотивационното писмо. С други думи, сметнали са, че са важни фактите, изброени в CV-то и препоръките и че „това есе никой няма да го чете”. Всъщност излиза, че проверяващите смятат, че мотивационното писмо е от огромно, често решаващо значение. И така, какво трябва да вземете предвид при писането на ефективно мотивационно писмо?

На първо място се запознайте с инструкциите за кандидатстване на конкретния колеж или университет. Колкото и банално да звучи, това е първата ви стъпка към успешна кандидатура. В зависимост от специфичните правила и изисквания за кандидатстване на ВУЗ-а можете да разберете какъв е неговия „характер” и какви конкретни очаквания трябва да удовлетворите. Правилата за писане на мотивационно писмо при кандидатстване за магистратура според Централноевропейския Университет в Будапеща са общоприети за най-универсални и приложими. Ето и част от тях, перефразирани и обяснени от един кандидат магистър:

Привлечете вниманието на читателя. Имайте предвид, че проверяващите четат по стотина писма на ден и наистина се надяват вашето да е по-интересно, увлекателно и вдъхновяващо от предишните. Не започвайте суховато и отегчително. Опитайте с нестандартен начален параграф, например съдържащ интересен факт или детайл за вас, като все пак не излизате напълно от установените правила и не сте агресивни или цинични. След това постепенно преминете към изложението, за да обясните връзката между нестандартното начало и по-нататъшния текст или иначе казано, да обосновете тезата си.

Постройте правилно структурирано писмо. Започнете с информация за вашето досегашно обучение, минали проучвания, курсове и за това как те са ви оформили като личност и са ви подготвили за желаната от вас магистърска специалност. Продължете с това защо смятате, че въпросната специалност ви е нужна, защо мислите, че е тя е от съществено значение за бъдещата ви кариера. Завършете с кратко описание на бъдещата ви кариера, на това какво си представяте, че ще представлява тя след обучението ви в съответния колеж или университет. В заключението може да включите и допълнително изречение, което изразява вашата мотивация и надежда. Трябва да е драматично и въздействащо, но в умерени граници, за да не изглежда несериозно и сълзливо. Внимавайте какъв език използвате. Всяка дума трябва да ви е добре премерена и да показва уважение към читателя.

Не обръщайте внимание на прекалено много детайли от миналото си или относно бъдещите ви намерения. Изберете един или два, които са интересни, нестандартни и от съществено значение за обосновката на тезата ви. Подберете, например, спомен от детството ви, който е пробудил интереса ви към конкретната специалност.

Много хора притежават специални качества и умения, имат академични постижения и висок успех, а някои са даже медалисти. Във вашият случай, всичко това може да бъде вписано в официалните ви документи за кандидатстване под формата на изброени факти и данни. Това, че покривате критериите, обаче, все още не е достатъчно за пълен успех. Оттам нататък трябва да обясните защо именно вас трябва да приемат. От писмото ви ясно трябва да личи, че знаете точно какво искате, имате ясна цел и заслужавате златния шанс. Все пак не всеки има привилегията да се обучава в някое от най-добрите висши училища, а и стипендии от по € 15 000 не се раздават с лека ръка.