Онлайн ХИВ тест за наше улеснение

1
Добави коментар
Boginya
Boginya

11:10 16.01.2013

 

ХИВ е вирус,който атакува имунната (защитна) системана човека,така че тя не може да осигури защита на организма срещу болести и инфекции, като СПИН е крайната фаза на ХИВ инфекцията.

СПИН означава синдром на придобитата имунна недостатъчност и се развива при инфектиране с човешки имунодефицитен вирус или ХИВ.След инфектирането с ХИВ човек може да живее с вируса в кръвта си в продължение на години и да се чувства здрав дълго след като този вирус е попаднал в организма. Заболяването е пандемично разпространено в целия свят. Счита се, че в света заразените с HIV са около 40 милиона, като най-голям е броят на заразените в страни от Африка, Азия и Латинска Америка.

В България броят на регистрираните случаи през последните години се увеличава, като броят на официално регистрираните HIV-позитивни лица у нас към месец май 2010 г. е 1240. Тази статистика не отразява реалната картина на разпространение на HIV в страната. Счита се, че вероятният брой на инфектираните е около 4 000. 

Симптомите на ХИВ  могат да бъдат разделени на три етапа. Първична или остра ХИВ инфекция се нарича периодът от първите две до четири седмици след заразяването с вируса на ХИВ. През тази фаза вирусът се размножава активно в организма, а симптоми са налице при около 50-70% от заразените. Оплакванията са неспецифични и често наподобяват тези на грипа: висока температура, главоболие, болки по мускулите и ставите, отпадналост, гадене, повръщане, диария, увеличени лимфни възли, възможно е поява на несърбящ бързопреходен обрив по тялото. Продължителността на този период е около 1 месец. През този период заразените най-често не подозират за наличието на ХИВ инфекция, а същевременно вирусът се намира в големи количества в кръвта им и гениталните секрети, поради което и рискът за предаване на инфекцията е голям.Обикновенно в тази фаза никой не обвързва оплакванията с диагнозата ХИВ-инфекция.Ако бъде направен тест за ХИВ,той ще бъде отрицателен или неопределен.

Безсимптомна или още, латентна, фаза – при повечето инфектирани с ХИВ, първичната (остра) ХИВ инфекция е последвана от дълъг, безсимптомен период със средна продължителност около 10 години. При подходящо лечение този период може да бъде удължен. Обикновено не се наблюдават оплаквания или симптомите са леко проявени – лесна уморяемост, увеличени лимфни възли. Характерен за тази фаза е спадът на броя на CD4+ T-лимфоцитите (Т-хелпери), които са с ключова роля за функциите на имунната система.В този стадий,единственият начин,по който човек може да разбере,че е заразен,е да си направи кръвен тест за ХИВ.

Стадий на развит СПИН – това е последният стадий на заболяването,в който имунната система е тежко увредена.При спадане на броя на CD4+ лимфоцитите под критичния праг от 200 в микролитър кръв, се разгръща картината на т.нар СПИН – дефинирано състояние. Развитието на СПИН се бележи от появата на опортюнистични инфекции – инфекции, чиито причинители не биха предизвикали заболяване у лица с нормално функционираща имунна система. При заразените с ХИВ, опортюнистични инфекции се развиват след като нивото на CD4+ лимфоцитите спадне между 1000 и 200 клетки в микролитър кръв. Развиват се различни бактериални, вирусни и гъбични опортюнистични инфекции (гъбичката кандида, хистоплазма и кокцидомицес, вирусът на обикновения херпес, цитомегаловирус, микобактерий авиум и паразитът пневмоцистус карини и др.). Болните от СПИН са силно предразположени към някои видове злокачествени (ракови) заболявания – неходжкинови лимфоми, сарком на Капоши и др. 

Най-честите симптоми на СПИН са: трайно повишена температура и тежко главоболие, гадене, болки в корема, повръщане, тежка и постоянна диария, отслабване на тегло, пневмония и други белодробни заболявания, кашлица / недостиг на възух, възпаление на очите с отслабване или загуба на зрението, развитие на менингит или други мозъчни заболявания, болка в мускулите, нарушена походка / парализи, промени в поведението, отслабена памет, припадъци и кома. 

Как се предава ХИВ: 

 

• Полов път на предаване (хетеро- и хомосексуални контакти без предпазни средства)

 

• Инжекционен и инструментален път на предаване – чрез инфектирани игли, спринцовки и др. Това е чест механизъм на инфектиране при медицински работници и лица, употребяващи венозни наркотици.

• Трансмисивен път на предаване (при преливане на инфектирана кръв и кръвни компоненти). Поради провеждането на системен HIV скрининг, рискът от предаване на HIV инфекция чрез кръвопреливане е много малък (оценява се на 1:100 000 за всяко кръвопреливане). В развиващите се страни обаче, този риск е по-висок.

• Трансплацентарен и перинатален (по време на раждане) път на предаване. Фактор за предаване на инфекцията може да бъде и кърмата на инфектирани майки, като рискът за инфектиране на кърмачето е между 10% и 20%.

• Възможно е предаване на ХИВ от бременна жена на плода й,както по време на бременността чрез общата кръвоносна съдова система,така и в хода на раждането или при кърмене.Възможността майката,носителка на ХИВ да роди здраво дете е до 98% възможна,ако жената провежда антиретровирусно лечение и спазва препоръките на лекаря си относно раждане и кърмене. 

Предлагаме и този ХИВ тест на вашето внимание. Той отнема минутки, но може да има ефект върху цялостното ви състояние