Днес+ :: 201 жалби за неизплатени трудови възнаграждения са подадени в Инспекцията по труда във Варна

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

201 жалби за неизплатени трудови възнаграждения са подадени в Инспекцията по труда във Варна

18.01.2013 13.38

201 жалби за неизплатени трудови възнаграждения са подадени в Инспекцията по труда във Варна за последното тримесечие. Това каза днес на пресконференция директорът на местното ведомство инж. Иван Иванов.

По думите му от жалбите едва 4% са били за нарушения условията на труд. След намесата на инспекцията по труда са били изплатени над 850 000 забавени заплати на работници.

Инж. Иван Иванов каза, че за последните три месеца са били извършени общо 980 проверки. В сектор селско стопанство се наблюдава намаляването на малките земеделски производители и арендатори. Извършеният контрол от инспекторите е за подобряване условията на труд и това осезаемо се наблюдава в селскостопански обекти, които се арендоват от фирми с добър финансов ресурс. Не така обаче стоят нещата в земеделските кооперации. Преобладаваща част от тях са с лоши икономически резултати използват амортизирана земеделска техника.

Инж. Иванов коментира и друг важен за областта отрасъл, а именно производство на храни и напитки. За този сектор е характерно, че отпаднаха малките фирми с персонал от 1-9 заети за производство и преработка на месо. Като причина най-често е невъзможността на фирмите да отговарят на изискванията на евростандартите. В сектор производство на химични продукти, инспекцията по труда в морската столица е извършила осем проверки.

Основни отрасли за икономиката на Варненска област са „Производство на превозни средства без автомобили“ и „Ремонт и поддържане на плавателни съдове“. За двата отрасъла са извършени 8 проверки, като се забелязва стагнация последното тримесечие.

По думите на инж. Иванов в отрасъл „Строителство“ има силно редуциране на числения състав. През IV-то тримесечие на 2012 г. се потвърди очерталата се тенденция на леко раздвижване. За тази икономическа дейност са реализирани 43 проверки, като може да се отбележи, че извършените оценки на риска вече не са направени формално, но масово се наблюдава изготвянето им за целият обект без да се включват по етапно подизпълнителите в зависимост от договореното количество и вид работа, т.е. не се изготвя оценката на риска, съгласно изискванията на Наредба № 2.

Малко са разработените програми, в които мерките, които е необходимо да се предприемат отговарят реално на действителното състояние на даден обект, със срокове и отговорните за това лица. Отрасълът, които е най-проверявания в системата на ГИТ е един и от водещите за Варна, става въпрос за „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“.

Инж. Иванов каза още, че извършените през тримесечието 292 проверки. Те чертаят една положителна тенденция. Вследствие засилената контролна дейност, нараства дела на предприятията със съответстваща на нормативните актове документация. Значително е намалял дела на предприятията без направена оценка на риска или без приети програми за отстраняване на риска. Разбира се за този отрасъл са характерни нарушенията по ТПО.

Най- често дейността по оформяне на документацията, свързана с осъществяването на трудовите правоотношения, е възложена на счетоводна фирма, като работодателят не се счита длъжен да познава трудовото законодателство, поради което и не се смята за отговорен при допуснати закононарушения. Това е отрасъла с преобладаващи жалби за не изплатени трудови възнаграждения, обезщетения, не изготвени своевременно документи касаещи прекратяване на трудовото правоотношение, задържане на трудова книжка и др.

99 проверки са извършени в ресторантьорството, каза инж Иван Иванов. Той добави, че резултатите от инспекционната дейност показват, че основните проблеми по спазване на трудовото законодателство са свързани с качеството на създадената вътрешно – фирмена организация за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, в това число: обхващане на всички работни места и участие на компетентни лица от страна на фирмата при оценяване на риска, извършване на измервания на параметрите на факторите на работната среда, изготвяне на програми за минимизиране на съществуващите рискове, обезпечени с финансови средства, качество на обслужването от СТМ. Констатирани са и груби нарушения по отношение безопасност на работното оборудване.

Инж. Иван Иванов каза, че за всички останали отрасли е характерно, че осъществяват дейността си в условия на икономическа криза. „Всеки работодател е поставил като първостепенна задача оцеляването на фирмата. Правят се значителни ограничения , като в наетия персонал, така и в инвестирането за подобряване на условията на труд“, заключи Иванов.

Днес+