Паническото разстройство

4
Добави коментар
anchostanev
anchostanev

Паническото разстройство е сериозно психическо състояние, което засяга около 3-4 % от жизнеспособното население в световен мащаб. Най – потърпевшата възрастова група е тази на младите хора.
Всички етнически групи са еднакво уязвими за заболяването.
По неустановени досега причини, жените биват засегнати два до три пъти повече от мъжете.

Какво представлява паническата атака, която е фундаментът на паническото разстройство?
Паническата атака е заливаща ни внезапно вълна от непреодолим страх, която идва без предупреждение и не е предизвикана от обективни причини.

Най-често срещаните симптоми са:

Учестено сърцебиене
Затруднено дишане и чувство, че не ви достига въздух
Парализиращ ужас
Замаяност, гадене
Треперене, потене, разтрисане
Задъхване, болки в гръдния кош
Топли и студени вълни
“Иглички” в пръстите на ръцете и краката
Страх, че полудяваш или умираш.
Чувство за нереалност на ситуацията и загуба на контрол над тялото и разума.

Може би някой би могъл да разпознае в изброените симптоми естествените човешки реакции в случаи на надвиснала опасност. Но по време на паническите атаки, тези симптоми се появяват сякаш от нищото – например по време на сън и в състояния на относителен покой.
Като обобщение на по-горе казаното, паническите атаки се: Появяват внезапно, без предупреждение и без никакъв шанс да ги предвидим или предотвратим, както и да ги спрем.
Силата на страха не е свързана по никакъв начин с конкретната ситуация, по-скоро изобщо не е свързана.
Продължават няколко минути, тъй като човешкото тяло не може да поддържа това нетипично стресово състояние по-дълго от това. Понякога повтарящите се панически пристъпи биха могли да продължат часове.

Паническите атаки не са опасни, но изживяването може да бъде ужасяващо, още повече, че човек губи контрол над себе си и започва да се страхува от полудяване. Ето защо негативният ефект от паническото разстройство може да се изрази в лека социална неадекватност до тотална неспособност за вписване във външния свят.

Как да различим паническото разстройство?
Моля, запомнете, че само специалист може да диагностицира паническото разстройство. Но има някои определени признаци, по които вие самите можете да се ориентирате какво е страданието ви. Едно проучване сочи, че понякога хората прибягват до услугите на 10 и повече специалисти, докато бъдат правилно диагностицирани. И само 1 на 4 обикновено получава подходяща терапия. Ето защо е много важно да можем да разпознаем сами симптомите си и да подскажем на лекаря верния път, за да получим адекватна помощ.

Много хора преживяват случайни панически атаки, и ако вие имате една или две такива изживявания, най-вероятно нямате повод за безпокойство и никога няма да развиете паническо разстройство. Ключовият симптом на паническото разстройство е постоянният страх от бъдещи панически атаки.Ако страдате от повтарящи се (4 и повече) панически атаки, и ако живеете в постоянен страх, че ще имате следващи такива, вие със сигурност трябва да се замислите за професионална помощ и да се обърнете към подходящ специалист.

Кое причинява паническите разстройства ? Мозъкът? Тялото? И двете?
Специалистите са единодушни : физическите и психологически причини за паническите разстройства “работят” заедно. Освен че съществуват доказателства за генетична предразположеност, учените работят и върху изясняване на стресиращите фактори, които биха могли да провокират заболяването.Връзка е забелязана най-вече при скорошна загуба на близък човек, работа, приятел или раздяла.
Истината е, че въпреки че първоначалните атаки се появяват изневиделица, страдащият би могъл да намери начини да ги понесе по-безболезнено или да си изработи адекватна реакция.
За пример , ако човек с паническо разстройство получава сърцебиене, пиейки кафе, или спортувайки, или приемайки определено лекарствено средство, той би могъл да интерпретира това като симптом на нова атака, и без никакъв проблем да я предизвика. От друга страна, изброените фактори понякога наистина предизвикват паническа атака.

Могат ли хората с паническо разстройство да имат нормален живот?
Отговорът на този въпрос е “Да” – ако се лекуват.
Паническото разстройство е абсолютно лечимо. Правилната терапия се съсредоточава върху всички аспекти на разстройството– психическия, психологическия, физиологическия.
Разработени са и множество медикаменти , предназначени за облекчаване и пълно премахване на пристъпите на това социално значимо заболяване. Веднъж излекувано, паническото разстройство не води до никакви по-нататъшни усложнения. Странични ефекти на паническото разстройство
Без подходящо лечение, паническото разстройство може да доведе до много сериозни последици. Най-вероятно е паническото разстройство да доведе до фобии, както вече споменахме, защото страдащите се стремят да избягват на всяка цена точно определени места, ситуации, дори хора. За пример – ако сте имали атака, докато сте шофирали, започвате да избягвате шофирането, докато не развиете някоя следваща, производна на нея фобия. В най-лошия случай – страдащите могат да развият агорафобия – страх от излизане, от открити пространства, защото смятат, че стоейки вкъщи, биха могли да избегнат всички “опасни” ситуации, които биха могли да провокират евентуална атака или където не биха могли да получат помощ. Дори и да не развиете някои от горните фобии, вашето качество на живот би могло значително да пострада при нелекувано паническо разстройство, защото последните изследвания сочат, че хората с паническо разстройство :

· Са по–склони към алкохолни и наркотични зависимости.
· При тях е по-голям рискът да посегнат на живота си
· Изгубват интерес към хобитата си, спортуването и всякакви удоволствия
· Изпадат в състояния на финансова зависимост, защото нередки са случаите, когато се отказват от работата си от страх да излизат навън
· Чувстват се постоянно физически и емоционално нестабилни в сравнение с останалите, тъй като изразходват невероятно количество енергия да се преборят с тези неприятни състояния
· Развиват фобия към шофирането
Нищо от гореизброеното не бива да се случва. Паническото разстройство може да се лекува успешно и страдащите могат да водят нормален и пълноценен начин на живот.

Колко дълго продължава лечението ?
Голяма част от успеха на терапията зависи от вашата готовност и мотивираност да изхвърлите този враг от живота си и внимателно да следвате предписаната терапия. Така че продължителността е много относителна, но поне 1 година е необходима за постигане на съществено подобрение.
Преди всичко трябва внимателно да потърсите квалифициран специалист към когото да се обърнете. По възможност се допитайте до близки, познати, личния си лекар, медицински сайтове и се ориентирайте към специализиран в точно тази област психотерапевт или психиатър.
Трябва да имате предвид, че паническото разстройство, за разлика от някои други емоционални разстройства, не може да бъде нито самодиагностицирано, а още по-малко самолекувано.

12.02.2004/Daniela