6 начина да намалите потреблението на енергия в дома си

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

1.      Изгорели нови крушки Освен че е дразнещо, да сменяте крушките всеки месец е и доста скъпо. Разбира се, про­изводителите им не биха искали да пра­вите каквото и да е по въпроса – освен да продължите да купувате продуктите им. Но ако крушките ви изгарят доста преди посочената на опаковката продължителност на горене, значи има проблем? Ето три възможни причини за преждевременно изгаряне на крушките, както и няколко бързи решения:

2.      Слаба вентилация

Ако изолацията на тавана покрива плътно осветителна­та система, елементите могат да прегре­ят всеки път, щом се включи осветле­нието, като крушката изгаря по-бързо, отколкото трябва. Решението, разбира се, е просто, трябва само да отстраните изолацията около инсталацията, за да има вентилация.

3.      По-голям волтаж

Ако сте сложили силна крушка в малка затворена, лампа, натрупаната топлина допринася за по- бързото износване на нагревателната жичка. Затова„пробвайте с по-слаба или флуоресцентна крушка.

4.      Вибрациите също като топлината могат да доведат до по-бързото износва­не на нагревателната жичка. Ако лампа­та ви е близо до врата, която често се затваря силно или над вас живеят малки деца, които трополят по пода, поставете компактна флуоресцентна крушка без крехка нагревателна жичка.

5.      Допълнително уплътнение

Тъй като топлият въздух е по-лек, той мо­же да се издигне и да „избяга“ през таванското помещение на къща­та. Дори да имате някакво уплътнение, заслужава си да сложите още един пласт. Това важи с особено голяма сила за по-старите къщи. Няма да ви излезе много скъпо, а и може­те да го направите сами, из­ползвайки изолация от фибростъкло, достъпна във всеки мага­зин за строителни материали. Носете ръкавици и предпазна маска за лицето, когато работите с фибростъкло, тъй като то може да предиз­вика раздразнение на кожата. Или из­ползвайте изолацията, опакована в пластмаса, за да избегнете неприятен контакт с материала. Поставете фибростъклото над напречните греди, перпен­дикулярно на съществуващата изола­ция. Така ще покриете евентуални дуп­ки в първия слой. Когато добавяте нова, навита на руло изолация, започнете от стената към центъра, като използвате за опора парче шперплат, върху което да коленичите. Фибростъклото може да се реже с промишлени ножици. Важно е винаги да държите уплътнението да­лече от стрехите, като поставите спе­циални пластмасови вентилаторни мо­дули, за да избегнете блокирането на въздушния поток около гредите на по­крива.

Отворът, водещ към таванското по­мещение, често се забравя, когато става дума за поставяне на изолация и оттам топлината на стаята може лесно да се изпари. Така че не забравяйте да сложи­те парче изолация от горната страна на капака и уплътнение по ръба на отвора.

Ако на тавана имате резервоар със студена вода, не монтирайте изолация директно под него, тъй като в този слу­чай топлината, идваща от стаите отдо­лу, играе важна роля, като го предпазва от замръзване през зимата. Ако резер­воарът е поставен на повдигната рамка, около нея можете да направите „фуния“ от огнеустойчив полистирин за топлия въздух, идващ отдолу към основата на резервоара.

6.      Изолирайте водните тръби

Тръби­те трябва да се предпазят с някакъв вид изолация. Листовата изолация от стиропор е широко разпространена и се мон­тира лесно. За най-добра защита избере­те изолация с дебелина поне 50 мм. Увийте клапите и спирателните крано­ве, за да няма метални части, изложени на студа, които евентуално ще замръз­нат. Сложете ярък етикет върху изоли­рания клапан, за да го разпознаете, ако ви потрябва. Покрийте шарнирите с PVC изолационна лента, като се увери­те, че няма дупки.