Какво е Скринингов тест?

17
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Обикновено на жените бременни във 15-та до 20-та седмица се предлага да си направят кръвно изследване, наречено Скринингов тест.

 

За да се направи  този тест, се взема кръвна проба от бременната, за да се измерят нивата на:

• hCG (хорионгонадотропин), който се произвежда от плацентата;

• естриол, който се произвежда от плацентата и фетуса;

• AFP (алфа-фетопротеин), който се произвежда от фетуса.

 

Понякога се измерват и нивата на инхибин-А, който също се произвежда от плацентата. Нивата на тези вещества могат да помогнат на лекарите да установят евентуални родилни дефекти на плода, включително дефекти на невралната тръба и някои хромозомни аномалии (като Синдром на Даун).

 

При определяне на резултатите от теста, лекарите взимат предвид фактори като:

• възрастта, теглото и етническата принадлежност на майката;

• дали тя има диабет;

• дали бременността е многоплодна;

• гестационната седмица на фетуса.

 

Четете още: Генетични тестове за наследствени заболявания (преди зачеване)

 

Тези променливи могат да повлияят на нивата на измерваните субстанции, затова интерпретацията на резултатите може да бъде жизнено важна за точността на резултатите. Ако дори един от факторите е отчетен грешно, Скрининговият тест няма да бъде точен.

 

Получаване на резултати извън нормата

 

Ако сте си направили Скринингов тест и сте получили резултати извън нормата, не се тревожете все още. Само защото резултатът от теста е такъв, не означава, че детето ви има родилни дефекти. По-скоро индикира, че трябва да се направят допълнителни изследваня.

 

Обикновено, ако в резултат на теста бременната жена покаже високи нива на AFP, това показва възможен риск от спина бифида или друг дефект на невралната тръба. В такъв случай нейният лекар ще препоръча детайлен преглед с ултразвук, чрез който ще изследва плода, включително неговият череп и гръбначен стълб. В допълнение, ултразвука може да потвърди възрастта на плода и дали жената е бременна с близнаци. Също така, лекарят може да препоръча амниоцентеза, която представлява изтегляне на околоплодна течност от матката, за по-нататъчни изследвания.

 

 

Ако резултатът от Скрининговият тест покаже ниски нива на AFP и естриол и вискоки нива на hCG и инхибин-А, тя има повишен риск от раждане на бебе със Синдром на Даун. Следващата стъпка често е ултразвук, за да се установи термина и за да се прегледа за някои очевидни  аномалии. За съжаление, ултразвука не е много добър тест за установяване на Синдром на Даун. По тази причина, на бременните жени се предлага амниоцентеза, за да може да се направи хромозомен тест на феталните клетки открити в околоплодната течност.

 

Четете още: Кои са най-често срещаните вродени аномалии?

 

В заключение, запомнете, че Скрининговият тест може да определи, че при много бебета има риск от определени родилни дефекти, но това не означава, че те имат дефекти. Показва само, че са необходими допълнителни изследвания.

 

Ако имате някакви въпроси или притеснения свързани със Скрининговия тест – говорете с вашия лекар.

 

Снимки: PublicDomainPictures.net