Resto.bg – ХоРеКа Каталог

22
Добави коментар
kokolino89
kokolino89

Как да осигурите добро обслужване на клиентите си, управлявайки ресторанта си успешно.   

10.10.2012

Няма ресторант в света, който да може да работи ефективно без добър екип за управление. Рестораньорските мениджъри изготвят графици за смените на работниците, отговарят за инвентара и доставките, занимават се с оплаквания от страна на клиентите, гарантират, че храната отговаря на стандартите за качество, осъществяват подбор на кадри и управляват настоящите служителите. Един добър мениджър на ресторант осъзнава, че служителите са също толкова важни, колкото и клиентите и проявява съответното отношение към всеки член на екипа.

Спазвайки следните инструкции ще подобрите и утвърдите предлаганото от вашият ресторант обслужване.

1. Отнасяйте се към служителите с уважение.

Когато служителите са стресирани или ядосани, е много малко вероятно самите те да се отнасят вежливо с клиентите. Не омаловажавайте служители и не повишавайте гласа си в гняв. Избягвайте обидни шеги и коментари. Не забравяйте, че служителите са също толкова ценни, колкото клиентите.

2. Следвайте правилата.

Изпълнявайки дейността на мениджър е важно да спазвате стриктно наложените правила, а не само да ги въвеждате. Следвайте всички правила, процедури и закони, кореспондиращи с отговорностите ви.

3. Бъдете последователни.

Задайте едни и същи стандарти за чистота на всяка смяна. Осигурете използването на едни и същи съставки за всяко ястие, което се приготвя. Целете се да постигнете еднакво ниво на качеството на обслужване на клиентите по време на всяка смяна. Отнасяйте се към служителите еднакво. Създайте ясно определена дисциплинационна система за полагащите се междинни почивки, отсъствия и проявено грубо поведение.

4. Давайте пример.

Пристигайте на време за началото на работната ви смяна. Уверявайте се, че униформата ви е изпрана и изгладена. Поздравявайте клиентите по приятен и любезен начин.

5. Поискайте обратна връзка.

Оставете анкетни карти на удобни места или наложете практиката сервитьорът да ги отнесе и предложи на гостите, за да ги попълнят. Поставете анкетна кутия за анонимни коментари и в стаята, предназначена за почивка на служителите.

6. Адресирайте оплакванията на клиентите по правилния начин.

Изслушайте клиента без да го прекъсвате. Попитайте какво можете да направите, за да се изясни ситуацията.

7. Казвайте „моля“ и „благодаря“.

Добрите маниери са важни в ресторантьорската индустрия. Благодарете на клиентите за това, че са посетили ресторанта. Благодарете и на служителите в края на всяка смяна.