Създадоха батерия, която се зарежда за секунди

14
Добави коментар
_Teodora
_Teodora

Създадоха батерия, която се зарежда за секунди

Категория: Хардуер , IT наука

Александър Главчев

четвъртък, 12 Март 2009 16:31ч

Образец от преструктурирания материал

Американски учени са разрабтили начин за свърхбързо зареждане на акумулаторни батерии. Изследователите са създали елемент, който може да бъде зареждан и разреждан за 10-20 секунди. Това е билo постигнато благодарение на преструктуриране на използвания литиево-железен фосфат (lithium iron phosphate, LiFePO4), така че той да бъде получен под формата на гранули.

При обикновените батерии процесите по пренос между електродите са много бавни. Дори запасът от енергия е голям, акумулаторът не може да я отдаде наведнъж. Това е един от проблемите при електромобилите. “Техните акумулатори имат голям запас и позволяват придвижване с 90 км/ч дълго време. Но мощността е недостатъчна за например рязко ускоряване”, разказва Гербанд Сидър, ръководител на екипа разработчик на технологията от Масачузетския технологичен институт (MIT).

Дълго време учените смятаха, че за споменатите oграничения са виновни бавно движещите се литиеви йони. Преди 5 години обаче бе направено откритие, че те всъщност имат способността да се движат изключително бързо, но само ако са на входа на някое от “тунелчетата” от повърхността към вътрешността на материала. Ако йонът обаче не бил точно срещу този отвор, движението му се блокирало.

За да избегнат този проблем, Сидър и колегите му преструктурирали повърхността на литиево-железния фосфат, гранулирайки го, и покривайки го със стъклоподобен литиев фосфат, служещ за проводник на йоните. По този начин се изграждат подобия на “околовръстни магистрали”, по които те могат се придвижват скоростно до входовете на “тунелчетата” към вътрешността на материала.

При лабораторни тестове миниатюрният образец се зареждал и разреждал за 10-20 секунди, а при аналогичен елемент, без новия материал, за същите процеси били нужни 6 минути.

По думите на изследователския екип подобни батерии биха могли да излязат на пазара след 2-3 години.

Етикети: СЕК , НАП , БАН , технология , тестове , батерия , ГИС , ИТ , НАТО , дарение , IT , ГИС , БИ Четете още: