Дора Бонева „преоблича“ Апостол Карамитев

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Портрет на Апостол Карамитев, рисуван от натура от известната художничка Дора Бонева, от няколко дни е изложен в Народния театър. Идеята е на синдиката на актьорите, които отделят от скромния си бюджет, за да придобият платното в чест на 90-годишнината на именития си колега. На мнозина от състава на трупата той е бил и учител във ВИТИЗ.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall – цени от 0,50 до 5 лева

„Рисувах Апостол в началото на 1972 г., малко преди кончината му – мисля, че само на мен е позирал. Самият той, а не в роля. Така пожела. Никой не беше го рисувал – спомня си Дора Бонева. – Беше напрегнат. Много зает. Не издаваше, че вече страда. Но имаше някакво особено замисляне. Всичко бе изписано в очите му, които сякаш превземаха цялото лице.“

Оригиналът на този портрет е в Пазарджишката художествена галерия, а копието е изработено от авторката специално за Народния театър. Излагат го още докато боята не е изсъхнала. Сега може да се види на 3-ия етаж до камерната зала, в която Карамитев изиграва последната си роля.

„Говорехме си с Апостол предимно за театър. Сеансите продължаваха 1-2 часа – идваше между репетиции и занятия със студентите. Избрахме позата – седнал в креслото, едната ръка на облегалката, другата на коляното. С цигара. Позираше с жълто яке. А веднъж дойде със син пуловер – наложи се бързо да го „преоблека“, разказва съпругата на поета Любомир Левчев. Тогава обаче Народният театър не се интересува от този портрет.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти