Ах, че сладко… Мини терариум видяна 3597 коментари 3

3
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Създайте свой собствен тераруим у дома и се насладете на малка екосистема, затворена в буркан.

Градините под стъкло днес са един от начините да сте в непосредствена близост до природата, директно от вашия дом. Те са перфектен проект за хора, които живеят в апартамент, или за такива, които просто нямат достатъчно свободно време, за да се грижат за голяма градина.

Един добре проектиран терариум осигурява всичко необходимо за доброто развитие на растенията. Терариумите са малки по размер, но оказват голямо влияние на целия интериор у дома.

Затвореният терариум действа като биосфера. Запечатва влагата, като по този начин поливането на растенията драстично намалява.

За да създадете терариум, изберете растения, които виреят при висока влажност и непряка слънчева светлина.

Изберете съд, който ще използвате за направата на терариума

Ако изберете съд с капак, няма да има нужда от често поливане. Ако пък съдът ви ще е отворен, просто ще трябва да поливате по-често. Напълно прозрачните стъклени съдове са за предпочитане пред матираните. Така растенията ще се виждат добре и в същото време прозрачността на стъклото ще спомогне за по-добра фотосинтеза.

Намерете мини растения. Най-добри за терариума са тези растения, които остават малки по размер, предпочитат слаба светлина и виреят при висока влажност. Има много такива видове растения, които се продават в цветарските магазини. Ето няколко вида, които ще ви свършат чудесна работа за вашия терариум:

миниатюрна папрат (Miniature fern)
африканска теменужка и нейните подобни (Saintpaulia, Sinningia, Streptocarpus, Episcia)
бегония (Rhizomatous)
различни видове мъх
пеперомия
фиттония (Fittonia)
цианотис (Cyanotis)
каменоломка (Saxifraga stolonifera)

Добавяне на почва и камъчета

Поставете около 1 – 2 сантиметра ситни камъчета на дъното на съда. Добавете една шепа въглени на парчета, смесете ги с камъчета и изравнете слоя. Следващият слой е почвата. Сложете 4 – 5 сантиметра торопочвена смес, като след това отново изравнeте добре.

Добавяне на растенията

Направете малка дупка в почвата, поставете внимателно растението, като се уверите, че няма корени, които се показват навън, след това го притиснете добре с пръсти. Повторете този процес за всяко едно от вашите растения. Не ги засаждайте плътно едно до друго. Оставете място за други елементи като: лишеи, клонки, миди, малки камъчета и друга декорация.

Добавете вода

Полейте с немного голямо количество вода и след това затворете терариума. Поставете го на място с непряка светлина. Завъртайте терариума от време на време, за да се уверите, че всички растения получават достатъчно светлина. След време ще забележите, че се е образувала кондензация по стъклото, но това е нормално. Кондензацията е добър знак – тя означава, че вашият малък свят се развива добре.

На всеки 10 – 14 дни проветрявайте терариума за няколко часа и след това затворете обратно. Поддържайте своя терариум, като периодично отстранявате пожълтелите листа и изсъхналите цветове. Добрата поддръжка ще осигури дълъг живот на растенията и вие ще се радвате на терариума си с години.

Източник: wonders.bg