Афганистан – как се свиква с опиум от малък | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Афганистан – как се свиква с опиум от малък
Майка, отглеждаща децата си с опиум: Понякога танцуват, понякога спят с дни

15 Февруари 2013 12:55
0

принтирай

|

текст

Най-младият наркоман трябва да е на не повече от 3 години, най-възрастният – може би на 12. В центъра за лечение Уадан жестикулиращи дечурлига отново започват да се радват на живота след години наркозависимост, която е растящ проблем в Афганистан. Две момиченца в синя униформа, едно от тях със забрадка, си опитват силите на бадминтон. Момчета се борят за жълта топка. Други са се захласнали по елементарна електронна игра. Всички изглеждат активни, здрави. Пълна противоположност на състоянието им, когато са пристигнали в центъра в източния град Джалалабад.

„Като ги видя за пръв път, тези деца са депресирани, нещастни, не играят, не ги е грижа за хигиената им“, отбелязва санитарката Масума Хатима. „Като призраци са“, съгласява се нейна колежка. След 45 дни в центъра на неправителствената организация Уадан, който приема 25 деца и 35 жени, които често са майките им, те са като преобразени. Нормални. Това е резултат от леко медикаментозно лечение за по-леките случаи и по изключение хидротерапия (студени душове при абстиненция) при най-тежките.

10-годишната Маруа си е тръгнала променена. „Взимам хапчета за спане, откакто съм бебе. Преди бях уморена и задрямвах. Болеше ме глава. Приятелите ми се подиграваха, наричаха ме „заспалата“, разказва кротко тя. „Сега се чувствам по-добре, макар и да не съм съвсем във форма. Усещам, че мога да се науча да играя“, добавя момиченцето, което мечтае да стане „инженерка“.

 

 

 

Опиумът е ежедневно и нескрито употребяван интоксикант в Афганистан

 

 

Седемгодишната Брикна също години наред е гълтала „хапчета за спане“ – смесени с мляко приспивателни или по-често каша с опиум, чиято консумация е разпространена в родната й провинция Нангархар със столица Джалалабад, посочва директорът на центъра Фазалуахид Тахири. „Мама боледуваше и ми даваше хапчета“, за да не я безпокоя, обяснява тя простодушно. „Тук в селските райони дават дрога на децата при стомашни болки или грип. Понеже опиумът е леснодостъпен, хората не го смятат за наркотик, който може да доведе до зависимост“, изразява съжаление Тахири.

В Афганистан, където се произвеждат 90 процента от световното количество опиум, родителите са пряко отговорни за наркозависимостта на децата си. В по-голямата част от страната децата развиват зависимост като „пасивни пушачи“ на опиум, който баща им консумира у дома, обяснява лекарят Зарбадшах Джабархаил, който работи за Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията.

Три от петте деца на 28-годишната Баспари вече са наркозависими. Другите две – 10-месечно пеленаче и бебе на по-малко от 2 години, са пасивни консуматори. „Знам, че е лошо. Лекарите ми казаха да не го правя. Няма да го правя повече“, казва тя не особено убедително пред служители на центъра. Тази слабообразована фермерка, която отглежда опиум заедно със съпруга си, описва усмихнато въздействията на дрогата върху децата й: „Понякога танцуват, понякога спят по три дни.“ „И на мен ми даваха като бях малка. И без това като нямаме пари да им купуваме лекарства, нямаме избор“, добавя тя.

 

 

 

Около 300 хил. афганистански деца са пристрастени към наркотиците

 

 

В някои провинции обаче майките съзнателно дават дрога на децата си, за да стоят мирни. Това поведение е разпространено в северната част на страната и им позволява да събират опиум или да тъкат килими, без да ги безпокоят децата им, разказва д-р Джабархаил. „Бедните семейства имат много деца, но не могат да се грижатза тях, ако нямат пари. Те обаче не разбират, че като им дават дрога, ги убиват“, казва със съжаление той.

Около 1,6 милион афганистанци от общо население 30 милиона са наркомани. 300 000 от тях са деца, сочат американски оценки. Между 2005 и 2009 г. броят на хероиноманите се е утроил и е достигнал 150 000 души, а 230 души са консумирали опиум, по данни на Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията. А все повече наркомани означава все повече деца, засегнати от това бедствие, отбелязва д-р Джабархаил. Заплахата е сериозна за тази много млада страна (над половината й жители са на възраст под 18 години), чиито деца въплъщават едно несигурно бъдеще.

 

източник: БТА

Temadaily/ Калин Боянов

Тагове: Афганистан възпитание опиум наркотици деца абстиненция