Какво значи лоша спермограма?

15
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Намираме се в I САГБАЛ „Света София“. Разговаряме с д-р Георги Лазаров, уролог/андролог, който разяснява най-често срещаните болестни състояния свързани с оплодителната и сексуална способност на мъжа.

 

Портал „Мама, татко и аз“ (МТА): Д-р Лазаров, какво представлява пълната липса на сперматозоиди – азооспермията?

 

Д-р Лазаров: Азооспермията представлява пълно или почти пълно отстъствие на сперматозоиди в еякулата. Тя се разделя на две основни групи:

 

1. Aзооспермии в резултат на вродени аномалии (т.е. пълна или частична липса на основни клетки, от които се произвеждат сперматозоидите или наличие на основни клетки, но на даден етап спряло деление в резултат на различни причини).

 

 

2. Oбструктивни азооспермии (които се дължат на отсъствие или запушване на семепровода). Запушването на семепровода може да бъде:

• предизвикано от медицински лица, т.е. така наречената стерилизация на мъжа (вазектомия)

• предизвикано от възпалителни заболявания, най-често полово предавани или прекарана заушка по време на пубертета с ангажиране на тестисите.

 

Четете още: Азооспермия

 

МТА: Колко често се среща и какво лечение се прилага?

 

Статистиката показва, че азооспермията не се среща толкова често, при 1-2% от мъжете, като по-често тя е в резултат на вродени аномалии. В европейските държави и Америка вазектомията e много разпространено противозачатъчно средство и там като цяло обструктиваната азооспермия има водещо значение. У нас тази микрохирургична процедура за съжаление се предприема изключително рядко.

 

Лечение – за да се стигне до лечение, първо трябва да определим какъв вид е азооспермията, дали е на базата на вродена аномалия или е обструктивен тип. За тази цел се извършва стандартния преглед, ехография на тестисите. След което се изследват хормоните при мъжа – тестотерон, фоликулостимулиращ хормон и лутеинизиращ хормон.

 

 

В зависимост от стойноста на фоликулстимулиращия хормон, предприемаме биопсия на тестиса за диагностично уточняване. След като сме наясно вътре в тестиса има или няма сперматогеназа, се предприема ин витро оплождане ако има наличие на такава, а ако няма тогава вече е необходима донорска сперма.

 

Четете още: Мъже, андрологът не е страшен! – част 1

 

МТА: Какво значи лоша спермограма?

 

Д-р Лазаров: Започваме от сперматогенезата. Нормално започва в тестиса, деление на основните клетки и завършва със зреенето в надсеменника. Целия цикъл трае около 90 дни.

 

Когато е извършена операция, по повод варикоцеле, например, с цел подобрение, ние съветваме пациента де не очаква добри резултати по-рано от 6 месеца след операцията. Т.е. дори и да подобряваме качеството и пациентите да знаят това нещо, добрите резултати могат да се очакват най-рано след 6 месеца – точно във връзка с тази биология.

 

 

Какво значи лоша спермограма? Всяка спермограма, която има нарушение по отношние на броя, подвижността и морфологията на сперматозоидите, може макар и в кавички да я наречем лоша.

 

Четете още: Мъже, андрологът не е страшен! – част 2

 

Разчитането на резултатите от спермограмата, естествено след като излязат от лабораторията, е добре да бъде направено от лекар, който се занимава конкретно с мъжката полова система. Важно за пациентите е да знаят, че прегледа и ехографията на тестисите е добре да предхождат изследването, а резултатите от спермограмата се интерпретират като се свързват с установеното при прегледа.

 

Продължава на: Има ли бавно подвижни и бързо подвижни сперматозоиди?

 

За портал „Мама, татко и аз“: Таня Димитрова

 

Снимки: kevinschoenmakers, kurokaze204, Melissa Segal Foter