Добивът на вещества от космоса може да стартира до 10 години

3
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

По-рано тази година от Deep Space Industries обявиха своите намерения да извличат суровини от астероиди. Изображение: DSI

Учени, участващи в научен форум в Сидни, увериха, че сегашните технологии позволяват добива на метали и минерали в космоса и първите миньорски космически сонди може да бъдат изстреляни до едно десетилетие, съобщи Франс прес.

Итрий, лантан и 15 други редкоземни елементи намират широко приложение в различни изделия – от вятърните турбини и хибридните коли до смартфоните. С развитието на технологията се увеличава и нуждата от тези вещества. Те са сравнително широко разпространени, но добивът им е скъп и замърсяващ.

Именно важността и ценността им е причина учените да изследват възможността за набавянето им от космоса.

„Много хора вероятно са на мнение, че това е възможно“, поясни Андрю Демпстър от Австралийския център за космически технологии. „Голяма част от тази технология вече е създадена, но трябва също да е рентабилна.“

Рене Фраде от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, която работи за сегашната мисия на марсохода „Кюриосити“, смята, че добивът на суровини в космоса ще е възможен и рентабилен след 20-30 години. Транспортните разходи понастоящем са значителни – транспортирането на 1 кг материал до Луната струва 100 000 щатски долара, без да се вземе предвид цената на самия материал.

От австралийската изследователска организация CSIRO извършили компютърни симулации и заключили, че главният проблем ще е свързан с електрозахранването.

Малко мисии на други планети са предприемали по-значими добиви на материал – всички мисии „Аполо“ на НАСА са набавили обща скална маса от 382 кг, а програмите на Марс – едва няколко грама.

Редица фактори като гравитацията, атмосферното налягане и радиацията затрудняват усвояването на ресурси от космически тела, което освен всичко трябва да е и напълно автоматизирано. Съществуват и редица проблеми от съвсем различно естество, като например въпроса за правото на собственост в космоса. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!