Супичка – пътеводител на новака в кухнята

1
Добави коментар
gischo
gischo

Неделя сутрин. Будиш се. Нямаш ясен спомен за предишната вечер, но за сметка на това нуждата от силна супа е съвсем ясна. И тогава първа помощ оказва голяма купа шкембе чорба. Тази картина е позната на мнозина. Класическата шкембе чорба е по-скоро лек, отколкото храна. Шкембе чорбата приготвена от гъби кладница е чудесен заместител на истинското шкембе. Не само видът, но и вкусът на фалшивото шкембе имитира много тази любима класическа  супа. За разлика от истинската шкембе чорба обаче, шкембе чорбата от гъби кладница се приготвя много по-бързо, подготовката за супата е много кратка и освен всичко друго е подходяща и за вегетарианци.
Фалшива шкембе чорба – шкембе чорба от гъби кладница
Необходимите продукти за фалшива шкембе чорба – шкембе чорба от гъби кладница:

1. 500 грама гъби кладница
2. 60 грама масло
3. 1 чаена чаша прясно мляко
4. 2 супени лъжици брашно
5. 1 чаена лъжица червен пипер

Необходимо време за приготвяне:
20 минути

4 Порции

Фалшива шкембе чорба – шкембе чорба от гъби кладница
Рецептата за фалшива шкембе чорба – шкембе чорба от гъби кладница в три стъпки:

1.
Първата стъпка от рецептата за шкембе чорба от гъби кладница е подготовката на гъбите. Измивате гъбите, след което ги отцеждате от водата. Отстранявате дебелата част на пънчетата, тъй като тя е по-жилава. Нарязвате гъбите на малки парчета. В тенджера разтопявате 2/3 от маслото, след което добавяте гъбите и разбърквате добре, докато гъбите омекнат и пуснат соса си.

2.
След това добавяте брашното и отново разбърквате бързо, за да не стане брашното на бучки. Добавяте и две чаени чаши вода, предвиденото прясно мляко и около 1 равна чаена лъжица сол. Оставяте шкембе чорбата от гъби кладница да поври 10-15 минути, след което супата е готова.

3.
Междувременно разтопявате останалото масло в тиган и добавяте червения пипер. Разбърквате и сваляте тигана бързо от огъня, защото в противен случай има вероятност червеният пипер да загори и да стане леко горчив. Преди сервиране добавяте от маслото към всяка купичка шкембе чорба.

Ако сте любители на чесъна не забравяйте да счукате няколко скилидки чесън, които да разбъркате с оцет. Така ще получите класическата подправка за класическата шкембе чорба.

Фалшива шкембе чорба – шкембе чорба от гъби кладница
Рецептата за фалшива шкембе чорба – шкембе чорба от гъби кладница е изпълнена!

Класиката си е класика! Може да пробваш френска лучена супа, или пък немска супа с праз и кайма, но сърцето ти винаги ще иска друго! Сърцето най-често иска българска национална кухня. Затова нека дадем на сърцето това, което желае. Боб чорба по класическа българска рецепта е може би най-българската супа. Приготвянето ѝ е лесно, а резултатът е чудесен. Друга супа, която си е извоювала челно място в сърцата на българите е пилешката супа. Пилешката супа има толкова вариации, колкото са и домакините, които я приготвят. А може ли едно ястие да е толкова любимо, ако не е вкусно? Не може! Тъй че не забравяйте и рецептата за класическа пилешка супа.

ДОБЪР АПЕТИТ!