Мнението на читателите за цените на имотите

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Две теми в областта на недвижимите имоти провокираха читателите през изминалата седмица – дали е рано да се говори за поскъпване на имотите и какво се случи с пазара в съседна Румъния.

Мненията са в двете крайности – от това, че имотите са неоправдано обезценени до това, че все още е рано да се говори за поскъпване. Според читател, представил се като Bossman „За повечето хора, които не могат да изтеглят кредит, е рано (бел. ред. повишаването на цените на имотите). Хората с доходи позволяващи да си купят жилище наистина са малко, но тук идват доста чужденци, които купуват. Рекламата на страната по света е добра и все повече чужденци идват у нас. Така че пазарът на имоти няма да замре напълно, а напротив ще продължи да се развива. Така че няма място за песимизъм”.

Какво се е случило с цените в държави с повече опит припомня читател с псевдоним „Психоза Масова”: „Анализ на цените на имотите в САЩ за сто години преди тамошния балон показал, че цените на недвижимите имоти са се вдигали с процента на годишната инфлация. Това реално не е поскъпване, а липса на обезценяване, което е нормалното. Поскъпването, което после се състоя почти навсякъде, включително и у нас, не беше нормално, а спекулативно и приключи през 2008 г. Както може би сте забелязали, през годините 2009-2012 г. цените паднаха с поне 40%, а се натрупа инфлация от поне 10 %”.

Защо имотите са обезценени? Отговор на този въпрос се опитва да даде друг наш читател представил се с името Мартин Коев: „Имотите са неоправдано обезценени, не защото не струват, а защото няма купувачи. А няма купувачи, защото няма пари, а няма пари, защото спря кранчето на банките за безогледно и на всяка цена кредитиране на покупката на имоти. Брокерите с тяхната „маркетингова стратегия” натискат пазара надолу, защото няма търговия и принуждават собствениците да продават на безценица имотите си, само и само да се докопат да 3.6 % комисионна с ДДС”.

Вина за това трудно да се реализират сделки някои намират и в офертните цени, които предлагат собствениците. Така например, според Bossman „много от продавачите определят такива цени, че все едно като продадат панелката ще си купят с парите палат в полите на Витоша. И не са наясно, че за да продадат трябва да свалят от цената. В момента има много голямо предлагане на всякакъв тип недвижима собственост и даже започва строителството на нови 20 жилищни блока само в София. Но купувачите са малко”. Съветът, който дава читател с псевдоним „Справка” към продавачите е: „Ако по някаква причина ви се налага да продавате следващите 2-3 години, колкото по-бързо – толкова по-добре. Все ще се намери някой да купи (зависи на каква цена). Към инвеститорите – забравете за инвестиции в апартаменти, новопостроени или вторичен пазар, дори къщи (освен ако не са част от някаква логистика). Единственото, в което могат да се вложат пари е земеделската земя. „246” заключава „Цените не са високи в момента, а хората са бедни”.