Предложения и недостатъци на софийското метро

2
Добави коментар
Lubo_Uzunov
Lubo_Uzunov

Официална карта на метрото в София 2013

Имам няколко предложения, които ми се въртят в главата напоследък, относно строителството на новите отсечки и разклонения на софийското метро и искам да ги споделя с вас.

Според мен тези мои идеи биха могли да бъдат изключително полезни, ако се вземат в предвид при реализацията на новия бъдещ метродиаметър, както и на разклоненията предвидени до момента.

Също така преди да започна, искам да кажа, че не съм архитект, нито имам някакъв опит в тази сфера. Това са просто предложения, които бих желал да обсъдя с вас.

Ето какви са моите предложения за промени в проектите за метрото:

Първото нещо, което аз лично смятам за недостатък на плановете на Столична община, и “Метрополитен” е продължението на първият метродиаметър до летището.

То според мен трябва да бъде направено по следния начин:

Строителството не метростанция 21 не трябва да бъде свързвана с гара Искър. Т.е. гарата не трябва да бъде измествана, защото това решение ще се окаже неефективно от гледна точка на пътникопотока, който се очаква от новата-стара гара Искър.
По-доброто решение е ЖП линията Бургас-София да бъде изместена след гара Искър в посока летището.
По този начин възможностите след пристигане на летището в София ще се увеличат. В няколко точки ще опиша и защо смятам така:
– хората пристигащи в града от провинцията също толкова лесно ще достигат до метрото;
– бързо и лесно пристигащите в града със самолет ще могат да се насочват към желаното от тях място извън пределите на София, като директно се качват на влака от летището (напр. за гр. Пловдив);
– от финансова гледна точка разходите, които ще бъдат направени за изместването на ЖП линията няма да са кой знае колко по-различни от това да се построи нова гара при МС21;
– няма да се наложи строеж на нова ЖП гара на летището, а само леко разширение на плануваната метростанция 23 на столичния еърпорт, като бъде добавен и перон за влаковете;
– летище, Ж.П. гара и метро е доказано отлична комбинация. Като пример мога да посоча летището във Виена.

Другият недостатък на проекта за продължението на метрото до летище София е, че то е предвидено да стига само до терминал 2.
Смятам, че трябва или да се продължи метрото с още една метростанция до терминал 1, или по-евтиният вариант би бил една топла връзка с движещи пътеки (като на Орлов мост) между двата терминала. За да може бързо и лесно пътниците от първия терминал да достигат до метрото. Съответно това би улеснило и хората, които сменят полети през нашето летище и им се налага да се придвижват с автобус от единия до другия терминал.

Също така краят при летището на този метродиаметър трябва да има възможност за евентуално бъдещо разширение на метрото, което би било изключително полезно, в случай че наистина в район Враждебна (зад летището) се реализира проектът за нов футболен стадион.
Това бъдещо удължаване на първата линия на метрото трябва да бъде взето в предвид и е изключително необходимо при евентуалната реализация на един такъв проект. Ето защо:
– бърз достъп до стадиона на жителите на столицата от източната и част;
– бърз достъп на чужденците, пристигащи от летището към бъдещото спортно съоръжение;
– отлична и бърза връзка на живущите от района на кв.”Дружба” с кварталите “Враждебна”, “Левски”, “Сухата река” и др. Както и втора възможност за прекачване от линия 1 към бъдещата линия 3 на софийското метро;
– свързаност на намиращите се в близост два метродиаметъра с бъдещото второ депо на “Метрополитен”;
– при голямо спортно събитие на бъдещия стадион, пътникопотокът към спортното съоръжение ще се разпредели по двете линии на метрото.

Последното предложение, което имам, касае разклонението на метрото до Бизнес парка, бъдещият трети метродиаметър, както и предвиденото разклонение към зала “Арена Армеец” и Окръжна болница (по последни думи на арх. Петър Диков).

Предложението ми донякъде е просто. Заедно с построяването на разклонението на първи метродиаметър да се направи и една пресечна точка на станция “Младост 1″, за да може за в бъдеще, след като се появи вече и третият метродиаметър, да се използва като пресечна точка на линия 1 с линия 3. Т.е. разклонението, което един ден евентуално ще бъде факт на зеления диаметър в посока “Арена Армеец” и Окръжна болница да се продължи по бул. “Йерусалим” до станция “Младост 1″, като я пресече и се съедини с построеното вече продължение на МД1 “Младост 1″ – Бизнес парк, “Младост” 4. Наистина сложно е за обяснение, но според мен това би било едно изключително ефективно действие. Ето защо:

– първата линия на метрото ще се разтовари значително (както знаете тя и в момента е изключително натоварена);
– пътникопотокът към “Младост” 1 ще се разпредели между две линии;
– тези, които ще пътуват в посока “Младост” 1 ще имат по-голям избор от начални точки, а тези към центъра – повече крайни точки;
– пътниците към “Младост” 4 пък ще използват бъдещия трети метродиаметър, като това ще позволи на влаковете от първата линия да пътуват само в една посока без разклонение, а именно към летище София. Също така това ще предпази от объркване чужденците, които са се запътили към летището.
– разтоварване на станция “Софийски университет” от пътници, прекачващи се от източната част на София (МД1) към МД3 в посока “Овча Купел” и обратно.
– Лесен и бърз достъп на жителите от квартал” Дружба” 1 и 2 до МД3 и неговите крайни точки.
– Финансите, изискващи се този проект, за разклонение на МД3 към “Младост” 4 няма да са кой знае колко по-големи от предвидените. Допълнителни разходи ще са нужни само за построяването на една пресечна точка на МС “Младост 1″, както и за прокопаване на трасе свързващо МС “Младост 1″ с Окръжна болница, т.е. трасето, което ще ги свърже, би могло да бъде по бул. “Йерусалим”.
– няма да има разлика при придвижването на пътници от метростанцията на летището до “Младост” 4 (и при двата случая – сегашния план и моя). Пътниците ще се прекачват на МС “Младост 1″, но при моето предложение това ще става по-бързо, тъй като при реализацията на сегашния проект, вероятността да хванеш първия пристигащ влак и той да е за “Младост” 4 е 50/50, а при моя вариант няма такава верояност, т.е. влаковете ще вървят само в една посока без разклонения (Летище София – Центъра /МД1/ и обратно или “Младост” 4 – Центъра /МД3/ и обратно);
– движението по бул. “Цариградско шосе” ще се разтовари значително. При реализацията на моята идея една голяма част от автобусите от и за кв. “Младост” могат да бъдат премахнати, защото разклонението малко или много ще припокрие булеварда, който е и най-голямата пътна артерия в София. Автомобилния трафик също ще намалее.

Също така искам да ви покажа как според мен би трябвало да изглежда разклонението на МД3. Не съм съгласен с нито един от трите варианта предложени от арх. Диков.

Ето го моето предложение:

И преди да завърша поста си, искам да подчертая, че схемите на метрото са примерни. Те не са точни. Не съм наясно също така, дали може да се копае под летището, какви са максимално острите завои, които един метровлак може да направи и т.н.

Това е от мен Ще се радвам да прочета коментарите ви по темата, и да разбера прав ли съм

Статия: Любо Узунов

GD Star Rating a WordPress rating system

Предложения и недостатъци на софийското метро, 5.0 out of 5 based on 6 ratings Google+