Спиране на движението на гигантски атмосферни вълни причинява екстремния климат

1
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Изображение на температурата на въздушните маси в четири времеви диапазона за наблюдаваните зони. Снимка: NOAA

В последни години много места по света изпитаха екстремуми в регионалния климат, като например топлинната вълна през 2011г., както и тази в Русия през 2010г. и съвпадналите с нея невиждани наводнения в Пакистан.

Според учени от Потсдамския институт за изследване на климатичното въздействие, причината за тях е една и съща. В нова публикация изследователите твърдят, че предизвиканото от човека изменение в климата е причина за нарушаването на атмосферните въздушни течения в Северното полукълбо. 

„Важна част от движението на въздуха в глобален мащаб в средните ширини на Земята се изразява под формата на вълни, които осцилират между тропическите и арктическите региони“, казва водещия автор на проучването Владимир Петоуков. „Когато се придвижват ‘нагоре’ тези вълни засмукват топъл въздух от тропиците към Европа, Русия или САЩ. Когато се преместят ‘надолу’, те правят същото със студен въздух от Арктика“, обяснява той.

Учените открили, че по време на случилите се неотдавна екстремални климатични феномени, тези вълни преустановили движението си в течение на седмици. Като резултат вместо студен въздух да измести топлия, топлината се задържа и обратното.

Изследователите отбелязват, че това е от критично значение, защото макар два или три дни при температура от 30 градуса Целзий да не са от особено значение, 20 дена или месец с подобни условия водят до екстремни температурни условия. И тъй като екосистемите и градовете не са адаптирани към тях, може да се стигне до висока смъртност, горски пожари и значителна загуба на посеви.

Учените поясняват, че климатичните промени не означават равномерно покачване на температурите в глобален мащаб. В Арктика относителното покачване, подсилено от топенето на леда, е по-голямо, отколкото средното. Това намалява разликата в температурите между тази зона и например Европа – а именно тази разлика е причина за движението на въздушните маси. В добавка, континентите се загряват и изстиват по-бързо от океаните.

„Тези два фактора са от основно значение за механизма, който открихме“, казва Петоуков. „Резултата е неестествен модел на движение на въздуха в средните ширини, което причинява задържането на тези вълни за продължителни периоди от време“, допълва той. 

Изследването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences (Източник: Potsdam Institute for Climate Impact Research)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!