Точни ли са електронните апаратиза кръвно?

14
Добави коментар
vandv
vandv

Точни ли са електронните апаратиза кръвно?

  Често се случва наши клиенти да ни питат дали електронните апарати за кръвно са точни като механичните. Има широко разпространено мнение, включително и сред не малка част от лекарите, че автоматичните апарати дават известни отклонения спрямо механичните си събратя.

Съвременните автоматичните електронни апарати  за измерване на кръвно налягане измерват артериалното налягане по така наречения  „осцилометричен метод”. Измерването на базата на този метод се прилага от десетки години не само в домашни условия, но и в хиляди болници при лечение на пациенти, изискващо множество ежедневни измервания с висока прецизност.

 

Как точно става измерването, чрез осцилометричния метод? Параметрите на  артериалното налягане се отчитат на база на колебанията му, измервани по време на изпускането на въздуха от маншета на апарата.

 

А защо тогава много от лекарите и медицински сестри предпочитат измерването с добре познатия на всички механичен апарат за кръвно в комбинация със стетоскоп(слушалка)?

 

Отговора на този въпрос, който ще чуете е защото по този начи по-добре могат да чуят сигналите и колебанията на пулса и евентуални смущения като аритмия, не равномерен пулс  и др.

 

Да това е така, но повечето съвременни апарати са доста умни, точни и разполагат с доста интилигентни системи улавящи неравномерен пулс, аритмия, предсърдно мъждене и разполагащи с памет за множество измервания и всичко това е достъпно в домашни условия.

 

Освен, че електронните апарати Ви позволяват да измерите кръвното си налягане в спокойна домашна обстановка в състояние на покой, когата резултатите са най-достоверни те улавят и гореизброените симптоми при всяко измерване, докато лекарят или сестрата поради ред причини(като шумна обстановка, превъзбуда на пациента и други неестествени моментни състояния) може да не установят със сигурност.

 

Друг фактор, който би могъл да окаже влияние на точноста на резултатите при измерване с механичен апарат е скороста, с която се изпуска въздуха от напомпания маншет. При автоматичните модели това става автоматизирано с контролирано количество на изпускания въздух, което оказва съществено влияние върху получените резултати. Често измерващия с механичен апарат се случва да не успее да контролира изпускането равномерно през цялото време, което се отразява и на точността на резултатите.

 

Един от най-убедителните аргументи за ползване на електронени апарат за кръвно, е че все повече специалисти в световен мащаб предпочитат пациентите им да извършват регулярни измервания на налягането си в къщи по няколко пъти в определен час, записвайки резултатите и предоставяйки ги на лекуващия лекар за анализ пред това да бъдат измервани в лекарския кабинет.

 

Измерването с електронен апарат за кръвно налягане е лесно, удобно и приятно. Достъпно е и за възрастни хора, за които това е невъзможно със стандартните механични такива и освен това имате възможност да направите няколко последователни измервания през кратки периоди от време, което дава осреднен и по-реален резулта, докато в лекарския кабинет единичното измерване често е нереално поради приповдигнатост, напрежение, некомфортна позиция и други странични фактори. Напълно нормално е при няколко такива измервания да бъдат отчетени различни резултати.  Ако Вашия лекар имаше възможност да измери няколко пъти стойностите Ви през 15 минути най-вероятно резултатите също нямаше да бъдат еднакви!

 

В изводна форма и със всичко казано до тук сме далеч от мисълта, че единия или другия вид апарати за измерване на кръвно налягане са по-точни или по-добри от другия. Точно обратното и механчиния и автоматичните електронни апарати си има своите предимства. Най-просто казано при измерването с механичния модел се  изискват повече умения и опит и е трудно при самостоятелно измерване в домашни условия да получите това, което Ви дава автоматичния апарат.

За получаването на максимално точни резултати, независимо от това какъв апарат използвате от голямо значение е и правилното измерване на кръвно налагане. Няколко полезни съвета относно това можете да видите като кликнете тук!