Капки за нос – не ги избирайте сами консултирайте с лекар.

1
Добави коментар
yApple

Една от честите грешки при лечение на неприятна кървава хрема е използването на капки за нос с ксилометазолин. По-добре е да се ползват мехлеми с физиологичен разтвор, промивки с морска вода или кръвоспиращ гел. И ако състоянието продължи повече от 3 дни, трябва да се търси лекарска помощ.

Тази година грипната инфекция е придружена с много неприятни странични ефекти. При нас често идват пациенти с хрема и кръвоизливи, казва Антон Вълев -фармацевт и председател на Националната аптечна камара. По-тревожното е, че тези кръвоизливи засягат не само носа, но и белите дробове, и бъбреците. А там няма как да ги видим и така може да се стигне до сърдечно-съдови усложнения или бъбречни проблеми, допълва фармацевтът.

Забранено за бременни

Често пациентите ползват ксилометазолина по навик, но той крие сериозни рискове. Неговото действие е кръвосвиващо, намалява воднистия секрет и под-сушава лигавицата. А сухата лигавица е директен вход за вирусите. Така постигаме временен комфорт, но може да задълбочим проблемите, обяснява фармацевтът.Всеки ден в аптеката отказваме да дадем капки с ксилометазолин на бременни. Той предизвиква маточни контракции и дори може да доведе до аборт, подчертава Вълев.

Има пациенти, които даже си капят 2 вида ксилометазолинови капки едновременно, без да знаят. Съветвам ги да бъдат особено внимателни, защото масово се развива привикване. Стига се дотам, че постоянно си капят нещо в носа, за да дишат изобщо. И след време лигавицата атрофира, налагат се операции, може да се провокират туморни заболявания, обяснява експертът.

Помолете Фармацевтите за съвет

Ето защо не отивайте с идеята да влезете в аптеката и да грабнете капките, които сте решили. Колегите ще преценят от какво имате нужда спрямо вашите оплаквания. Те най-добре ще ви ориентират дали да вземете такива с химическа субстанция, или с високо-концентрирани солени разтвори. И в двата случая говорим за средства, които се капят само 3-4 дни, защото има риск да се предозират. При бебетата са подходящи изотоничните разтвори. Възможно е да има нужда от мазни капки на основата на етерични масла. Това обикновено е при пациенти с по-гъсти секрети. Капките омазняват и имат бактерицидно действие, но при тях има риск от алергични прояви.

Все пак има ситуации, в които се изписват капки с антибиотик. За мен това е крайно решение, защото убиваме едни бактерии и идват по-лоши. Стига се до гъбични проблеми. А често се ползват и без направена антибиограма, напомня Вълев.

Алтернативна помощ

Има лесни начини да се справим с хремата, стига да следваме някои доказани правила.

Първо, започваме с овлажняване на носната лигавица, съветва Вълев. Можем да го направим с инхалации с физиологичен разтвор, с промивки със спрей с морска вода или да направим и двете.

Хремата е симптом -не трябва да го лекуваме само локално. При вирусна инфекция говорим за катар (възпаление – б.р.) на лигавиците не само на носа. Затова е добре да включим общоукрепващи средства като тонзилотрен и цинабсин.

Внимателно с антибиотиците

Важно е при вирусна инвазия да действаме с такива противовирусни средства, а не с антибиотици, които сриват имунитета в този тежък момент. Хомеопатичните препарати се приемат минимум 5 дни, след като сме по-добре, защото циркулират много вируси и може да се заразим отново.

При употребата им няма рискове за пациентите, а и могат да се купят без рецепта. Добре е също да имаме винаги в чантата Шуслерова сол №3, пояснява Вълев. Моят опит сочи, че пациентите късно се сещат за нея, а е добре да я вземат до 12 часа от първите симптоми, за да блокират развитието на вируса. Ако изпуснат този момент, идват в аптеката и тогава вече трябват да вземат сол №4.

При водниста хрема много добре действа сол №8, с която може да се приготвят и капки в домашни условия. Само че е важно да изчакаме те да се утаят. Разтваряме например 2 таблетки в 10 мл вода. Изчакваме 12 часа да се утаят, за да се отдели лактозата, и тогава слагаме. Така имат трайност 3 дни. Ако не изчакаме утаяването, ще впръскваме лактоза в носа, която е чудесна храна за бактериите. Ако не ви се чака, можете да ги поръчате в аптеката -там имаме технологии да ги пречистим по-бързо, разяснява Вълев.

Не избирайте сами капките за нос, съветва фармацевтът Антон Вълев.