Иван Милев рисува портрет на племенницата на Бенковски

3
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

БИСЕРА ЙОСИФОВА

Oбразът на художника Иван Милев е едно от най-популярните лица от артсъсловието от 1997 г. Тогава в чест на 100-годишнината от рождението му БНБ отпечата банкнота с неговия лик. Ако имате пет лева в джоба, обърнете внимание на одухотвореното лице на големия творец, който си отива от този свят едва 30-годишен.

Първият изследовател на творчеството му е съпругата на министър Богдан Филов, Елка Петева-Филова, която в издадената през 1939 година монография пише : „Иван Милев изобщо не рисуваше портрети… Единственият портрет, който той ни остави, е този на г-жа Анна Стайнова, нарисуван през 1924 г.“

Към него ще прибавим и уникалния му автопортрет, отпечатан на афиша на първата му изложба и придружен от надпис: „През лятото на хилядо деветстотин и двадесета година откри първата си в столицата София декоративна художествена изложба Иван Милев от град Казанлък, народен учител в село Кору-Чешме, Хасковска околия.“ Бедният овчарски син принадлежи към онова блестящо следвоенно поколение на интелектуалци, които, бидейки радетели за „родно изкуство“, са основоположници на българския модернизъм  Иван Милев споделя идеите на сецесиона и сам олицетворява новия тип художник, който се изявява както в кавалетното изкуство, така и в декоративното, в книжната илюстрация и театралното оформление.

Почитател на Густав Климт, Иван Милев прилага стила на българския сецесион върху сюжети, свързани с народните обреди и обичаи, легенди и предания, изображения на църкви и светогорски манастири, задушници, молитви, народни сцени, герои от националния фолклор. Каква е причината той да остави в художествената ни история този уникален портрет и коя е Анна Стайнова?

Анна е дъщеря на видния държавник Михаил Маджаров, потомка на известния копривщенски род, забогатял по време на Възраждането от търговия с памучни платове. Бабата на Анна е по-голямата сестра на Георги Бенковски. През 1919 година Анна Маджарова се омъжва за големия юрист проф. Петко Стайнов, един от първите теоретици по административно право в България и известен политик, братовчед на композитора академик Петко Стайнов. Юристът е бил министър на железниците, на външните работи и пълномощен министър във Франция в средата на 30-те години, един от учредителите на движението за защита на евреите.

Стайнови се сближават с Иван Милев по казанлъшка линия През 1925 година художникът прави стенописи в Стайновата къща в Казанлък. Самата Анна Маджарова-Стайнова е образована и известна в литературните среди. В софийския си дом години наред тя събира свой кръжец на прочутите си понеделници. Там се срещат и общуват изтъкнати художници, музиканти, политици, театрали, учени. Анна Стайнова е с рядко литературно дарование като поетеса, белетрист и преводач. През 1920 година, когато се създава списание „Златорог“ на Владимир Василев, Маджаровата дъщеря е привлечена за сътрудник. Тя и съпругът й умуват какъв литературен псевдоним би й прилягал. Юристът си припомня, че докато е защитавал докторат в Лайпциг, немците са се затруднявали да произнасят фамилното му име и го преиначавали на Щайнов. Тъй като на немски Stein означава камък, решават, че това е най-подходящ псевдоним. Тогава за българската култура се ражда Анна Каменова, преводачката на „Чичо Томовата колиба“.

Иван Милев е впечатлен от ерудицията и красотата и възрожденския дух на писателката  и това личи и от портрета, който й прави. Иначе художникът винаги е бил влюбен и верен на съпругата си – оперната певица Катя Наумова. Благодарение на нея той попада в интелектуалния елит. Ако се вгледате в текста на банкнотата от 5 лева, ще прочетете написаното с почерка на художника: „За мен всичко това е чудо…“ Всъщност това е цитат от негово любовно писмо, но до Анна Пашова – предишна негова дама на сърцето.

Портретът на Анна Стайнова-Каменова съдържа всички характеристики на стила, който бихме определили за български сецесион – с декоративна пищност, стилизация и същевременно екзотични детайли. Ако се вгледаме, те са заимствани от народните шевици и цветови съчетания.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти