Кое е най-подходящото кардиоупражнение за вас?

4
Добави коментар
Galana
Galana

Тренировките на кардио тренажори ни помагат да укрепим сърдечносъдовата си система и да изгорим излишните мазнини

Без тях на тренировка ще стягаме тялото, но няма да отслабваме. Най-използваните и най-ефективните уреди са бягащите пътечки и кростренажорите. Как да изберем кой от тях е най-подходящ за нас?

1. Влияние на сърдечносъдовата система. Механизмът на действие върху тази най-отговорна система от човешкия организъм и при двата уреда е еднакъв. С движението се задейства цялото тяло, а натоварването има цикличен характер.
Съвет: За да укрепите сърцето си, тренирайте с честота на пулса 60% от максималната (макс. пулсова честота = 206 – (0,88 х възрастта ви).

2. Натоварване на ставите. Бягащата пътечка има по-екстремно въздействие върху ставите, но само при режим на бягане. Става дума за характера на движението: то е високоударно. Тук всичко зависи от твърдостта на платното на уреда. Има пътечки с амортизатори, които намаляват ударното натоварване на ставите, на гръбначния стълб и на междупрешленните дискове. Но дори и в този случай кростренажорът е по-щадящ. При него няма разграничение мека/ твърда повърхност, но и не е нужно, защото ходилата ни имат непрекъснат контакт с педалите.
Съвет: Ако имате проблем със ставите си, забравете за бягащите пътечки.

3. Брой на изгорените калории. Изследване на Медицинския колеж в Уисконсин показва, че час тренировка на бягащата пътечка изгаря 800 кал. При кростренажора разходът е 773 кал. Следователно, разлика почти няма. Броят на изгорените калории зависи от интензивността и времетраенето на тренировката, а тези параметри се регулират и на двата уреда. Мнозина недооценяват кростренажора, защото при него натоварването не е така осезаемо.
Съвет: Изборът ви зависи от личните ви предпочитания и от състоянието на ставите ви.

4. Разнообразие. Тук разлика има. Регулирането на скоростта на бягащата пътечка се задава, а на кростренажора зависи от трениращия. Ъгълът на наклона на пътечката също може да се промени. Например, ако го увеличим, натоварването става силово. При кростренажорите промяна в ъгъла на педалите има само при скъпите уреди.
Съвет: Бягащата пътечка е много по-функционална.

5. Влияние върху горната част от тялото. Да се държите за бягащата пътечка, докато ходите, а още повече при бягане, не е правилно. Така се променя цялата биомеханика на движението. При кростренажора е точно обратното – да се държите за ръкохватките е задължително. Така работят мускулите по горната част на тялото и получават пълноценно аеробно натоварване.
Съвет: Ако трябва да стегнете ръцете си, изберете кростренажора.

6. Естественост на движението. Бягащата пътечка имитира естествените движения на хората – ходене, бързо или бавно бягане. Именно тези тренировки отлично укрепват костите и мускулите.

Кростренажорите явно отстъпват в този случай: все още не сме се научили да ходим по елипса.

Съвет: За да укрепите костната си структура и да намалите риска от счупвания, тренирайте на бягаща пътечка.

Извод: Както вече разбрахте, и двата тренажора са добри. По време на тренировките си се ръководете от изброените препоръки, като се съобразявате с индивидуалните особености на организма си, пише вестник „Всичко за семейството“.