„Карат-С“ и „Биад – С“ взимат концесията на жп гара Пловдив

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Още по темата

Жалба след жалба

Концесията на морската гара в Несебър доведе до втора жалба в КЗК

6 фев 2013

Кей след кей

Само Кирил Домусчиев поиска терминала за контейнери в Бургас, след като преди година той взе друга част от пристанището

4 фев 2013

Четирима на влака

ПИБ, Домусчиев, румънски превозвач и австрийски консултант продължават в сделката за „БДЖ – Товарни превози“

28 яну 2013

Единственият кандидат за концесията на пловдивската жп гара – ДЗЗД „Железопътна гара – Пловдив“, ще я стопанисва в следващите 35 години. Това става ясно от дневния ред на последното заседание на правителството в оставка. В сдружението влизат автобусната компания на Миролюб Столарски „Карат-С“ (с 95% дял в него) и строителната фирма „Биад-С“ на председателя на Българската камара на строителите Светослав Глосов (с 5%).

Нова автогара и хотел

Старата сграда на жп гарата ще бъде реставрирана, тъй като има историческа и архитектурна стойност, обясни пред „Капитал“ Светослав Глосов от сдружението. Ще се ремонтират чакалнята, главният перон и подлезът, каза още предприемачът. На територията на предгаровия площад и сградите на бившата транспортна болница, които ще бъдат съборени, концесионерът ще изгради нова автогара, тризвезден хотел, нови търговски площи и заведения.

Мащабни ремонти

Община Пловдив имаше възражения към концесията, включително и към изграждането на нова автогара, която ще конкурира намиращите се на метри две гари – „Родопи“ и „Юг“. Местната власт се притесняваше, че дейността на концесионера ще попречи на ремонта на жп линиите с евросредства, както и на изграждането на автомобилен подлез под гарата, свързващ булевардите „Васил Априлов“ и „Македония“. В близост ще минава и т.нар. южна тангента на Пловдив (ул. „Пещерско шосе“ – „Южна гарова артерия“ и бул. „Кукленско шосе“). От транспортното министерство са уверили община Пловдив, че концесията няма да попречи на плановете й.

Инвестиции от над 11 млн. лева

Според условията на държавата новият стопанин на пловдивската гара се ангажира да инвестира 11.2 млн. лв. без ДДС за целия срок на концесията, като за първите четири години вложенията трябва да са 9.85 млн. лв. Концесионната такса е от две части – фиксирана и променлива. През първите четири години фиксираната част е 290 000 лв. годишно. След този срок тя става 412 000 лв., като на всеки три години ще се индексира с общия инфлационен индекс на страната по данни на НСИ с натрупване за периода. Променливата част е в размер на 16 на сто от нарастването на общия размер на брутните приходи от всички дейности за текущата година и надхвърлящи базовите приходи от 1 812 000 лв.

Втори успешен опит Срокът за намиране на нов стопанин на жп гара Пловдив беше удължен веднъж поради липсата на желаещи. Слабият интерес не е изненадващ. Още с обявяването на изискванията към кандидатите от строителния бранш изразиха съмнение относно поръчката. Участниците трябваше да докажат общо за последните три години оборот от минимум 90 млн. лв. и балансова стойност на активите от 30 млн. лв. Опитът, който се изискваше, пък е за превоз на пътници за минимум три години и строителна дейност. Автобусната компания „Карат С“ покрива условията основно благодарение на договорите със Столична община за обслужване на 24 линии на градския транспорт. Контрактите за 16 от тях бяха прекратени през миналата година. Компанията на Столарски за малко щеше да получи лихви в размер на 2.6 млн. лв. вместо реалните 600 хил. лв. Последвалият скандал костваше поста на двама души от ръководството на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), а зам.-кметовете на бюджета и на транспорта Дончо Барбалов и Любомир Христов се разминаха с последно предупреждение. Последва и решение на общината да се върви към поетапно разваляне на договорите с частните оператори.

От дневния ред на министерското заседание става ясно още, че се прекратява концесионната процедура за пристанищен терминал Тутракан заради липса на интерес.