Ехинацея (Echinacea)

1
Добави коментар

Ехинацея (Echinacea)

06/03/2013г.

Ехинацея (Echinacea)

Това растение е многогодишно и е от семейство сложноцветни. Ехинацея е род от 9 растения, но най-разпространен е видът  Echinacea Purpurea. Само три от тези 9 вида Ехинацея са с лечебни свойства. Те са с пурпурен, розов или бял цвят на листенцата. Родина на растението е Северна Америка като след колонизирането е внесено в Европа.

За приговяне на лечебни отвари и помади се използват листенцата, стъблата и венчелистчетата.

Състав: 

В структурата на растението са включени ехинацен, ехинацеин, ехинолон, ехинацин B, ехинакозид.

Полезно действие: 

Отварата от екстракт на Ехинацея се използва при лечение инфекция на горните дихателни пътища и по-специално на грип и настинка. 

Подобрява състоянието на имунната система като подпомага Т-имунните клетки и блокира ензимът хиалорунидаза, който е виновен за навлизането на бактерии в тъканите. Стимулира защитните клетки да разяждат болестотворните организми попаднали в тялото.

Освен като имуностимулиращ продукт, Ехинацея се използва за лечение и на редица заболявания като: херпеси, болести на пикочните пътища, успокоява кашлица и главоболие. Действа добре при кожни проблеми, възпаления в устната кухина и други.

Странични влияния: 

Приемана през устата Ехинацея е абсолютно безвредна. Все пак при някои хора е възможно да се наблюдава свръхчувствителност към продукта. Като цяло оплакванията са свързани със стомашно-чревни проблеми.

Не се препоръчва да се приема от деца под 2 годишна възраст.

Дозировка: 

Ако екстракта е във вид на пудра и съдържанието на ехинокозид е 3,5% тогава дозировката е 150 – 300 мг до три пъти на ден.

За най-добри резултати следвайте указанието за дозиране върху опаковката на продукта.