Утре е 8 Март. Не забрявайте за Задушница в събота!

2
Добави коментар

В събота е първата за годината Задушница преди Великия пост

Както повечето наши читатели знаят в календара на БПЦ са заложени три Задушници. Задушница се прави винаги преди голям пост – Великия пост преди Великден, Черешовата задушница преди Петровите пости и Архангеловата задушница преди Коледните пости.

В събота е Задушница преди великия пост

На Задушница се прави помен за всички наши починали близки, които не са сред нас от години. За починалите в до 1 година се прави помен за 40 дни, 6 месеца и 1 година, заедно със Задушниците.

На Задушница се ходи на гробища. Ако някой не може да посети гробовете на своите близки, може да пусне Суха литургия в църква. За целта се записват 10 имена на ваши близки срещу 2 лева и се взема 1 свещ от 0,50 или 1 лев. Това се прави до петък вечерта.

В нощта между петък и събота имената и свещите ще преспят в олтара на храма, а на сутринта свещите ще бъдат запалени и имената изчетени по време на службата в храма.

Тази процедура може да бъде прилагана и когато имате конкретна годишнина от кончината на ваш близък, а не можете да отиде на гроба му.

Задушница се прави преди пост, следователно храната, която се приготвя и раздава за „Бог да прости!” може да бъде блажна. Сега по-рядко, но в миналото за Задушница са приготвяли богати подавки – питка, баница, мекици, жито, сладки, кексове, бонбони, локум, плодове, всичко, което близките са обичали преживе.

Ако в подавката има повече от едно нещо, те се свиват в салфетки, кесийки или в ПВЦ кутийки. Ако няма да приготвяте сборна подавка, по-добре купете опаковани десерти,  вафли или опаковани бонбони, защото е много неудобно с мръсни ръце човек да взема бонбон или курабия, когато чисти гроба, например.

В деня на Задушница на гробища хората се поздравяват с „Бог да прости!”, а не с „Добър ден!”.  За Задушница можете да отидете в петък след обяд и в събота.

Освен цветя и свещи, които се палят, на Задушница гробовете се преливат с вино, може и с вода, кади се с тамян. Който иска може да прочете молитва за душите на покойниците.

На самия гроб се оставя от храната, която е занесена. Когато раздавате подавки се нарича за кого точно. Например „За Бог да прости … майка, татко, баба, дядо…”.  Подавки може да раздадете на вашите колеги и съседи.

Който желае може да събере събере близките си и да си приготвите вечеря или обяд в събота за Задушница у дома. В този случай не забравяйте да запалите свещ, която да гори по време на яденето, да прочетете молитва и да оставите от храната в отделна чиния за починалите.

В деня на Задушница не се чисти, не се пере, не се глади,  не се подстригвайте. Само се приготвя храна.

Калинка Петрова

сподели бутон