Съживете старите мебели

1
Добави коментар
yApple

Почти всеки човек държи в дома си някаква мебел, която вече е остаряла и нефункционална.  Дали от сантименталност или от нежелание да запратите нещо здраво на боклука, въпросната мебел стои вкъщи и събира прах.

Ето как да съживите старите мебели:

За да съживите старите мебели, са ви необходими преди всичко въображение и решителност – някои модели може да са нестандартни както на вид, така и по функция. Сменете разположението, променете облика и задайте друго приложение на старата мебел и ще се сдобиете с ново обзавеждане.

Как да съживим старите мебели?

С помощта на правилните техники и някои оригинални идеи ще превърнете и най-скучния и износен шкаф в център на стаята. Най-лесният и познат вариант е да облепите старите мебели с фолио. От една страна, получавате нова мебел за малко пари. От друга – подновяването не изисква особени познания и усилия. Достатъчно е да сте по-внимателни, когато залепвате фолиото, и може да очаквате чудесни резултати.

В отделни случаи, вместо да облепяте мебелите цялостно, може да ги подновите като ги „щамповате“ със стикери. Животни, птици, пейзажи, форми и цветове ви наблюдават от масата или гардероба например. Друг познат метод е претапицирането, но за него по-добре се обърнете към майстор или някой, който вече успешно се е справил със задачата. Освен това бъдете готови да се изръсите малко повече пари, тъй като цените на отделните материи и десени варират.

Понякога, за да освежите старите мебели, трябва само да ги пребоядисате. Колкото по-ярък и зареждащ е цвета, толкова по-добре. Подобни промени придават изцяло друг облик на дома, но преди да предприемете решаващата стъпка, огледайте се и вижте дали обновената мебел ще подхожда на стила на помещението. В същото време почитателите на винтидж стила умишлено състаряват мебелите си като използват по-специална техника на боядисване.

Идеи за старите мебели

Някои мебели придобиват съвсем друг облик, ако ги преместите в друга стая. Например след като премине през една освежаваща процедура, старата ракла може да ви служи за различни цели. Поставете я в килера и сложете вътре зимнина или рядко използвани вещи, които събират прах по рафтовете. Новаторско решение би било, ако поставите раклата в кабинета и в нея, с помощта на разделите, подредите папки с документи или със специализирана литература. Всъщност раклата може да се ползва и като библиотека, но преди това махнете две от стените й, за да се виждат книгите. Подредете ги по цвят или на купчини на различна височина, за да изглеждат по-закачливо. Старият скрин също може да смени функцията си. Боядисайте го в ярък цвят и го преместете в детската стая. В отделните чекмеджета поставете разделители или панери, в които детето да слага играчки, части конструктор, моливи и флумастри.

Мултифункционални могат да са и нощните шкафчета. След като ги облепят с фолио, някои избират да махнат вратичките им и да ползват шкафа като поставка за книгите, които четат преди сън. Още по-ефектно би било ако облепите шкафчето с фолио или тапет, имитиращ страници от книги или вестници. Други пък преместват нощното шкафче в банята. В него събират всичко необходимо за една релаксираща вана – свещи, благоуханна козметика, кърпи.

Идеално място за ученическото бюро е кухнята. Боядисайте го в подходящ цвят или го облепете със закачливи стикери на кулинарна тематика. В чекмеджетата сложете приборите за хранене. В останалите отделения може да държите тави, тенджери, тигани, а отстрани закачете кухненски кърпи.

В случай, че разполагате с излишна маса, на която така и не можете да й намерите приложение, решение има и за нея. Скъсете й „краката“ и я трансформирайте в удобна масичка за кафе или пък я преместете в детския кът, за да може малчуганът да твори на нея.

Още предложения за старите мебели:

 

Ако сте избрали да претапицирате мебелите, може да използвате пачуърк – известен с това, че прави дома по-уютен.

 

Оцветете чекмеджетата на стария скрин в нюанси на любим ваш цвят или изпишете върху тях с боя или тебешир какво сте сложили вътре. Преди това потърсете някакъв по-закачлив шрифт, от който да заимствате.
Махнете вратичките на кухненския бюфет или на библиотеката и вместо тях сложете цветни пердета. Подходящи са такива с цветя или на точки. Облечете износената табуретка с нов разноцвете калъф и пришийте отстрани допълнителни джобчета.
Превърнетестарите столове в удобна пейка за градината или терасата.

Ако все пак не сте привърженици на подобни промени и не можете да преобразите старите мебели, тогава има други начини да се отървете от тях.Избирайте между следните варианти – да си организирате гаражна разпродажба, да ги пуснете за продан в интернет или да ги дарите за благотворителност.

28.08.2012/ Христина Спасова