Минзухар – цветето на пролетта

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Минзухарите са едни от най-чаровните пролетни цветя, предвестници на хубавото и топло време. Подходящи са за отглеждане в градина и у дома. С минзухари ще внесете доза пролетно настроение вкъщи.

Минзухар – легендите разказват

Легендите за появата на минзухара са няколко и идват от древногръцката митология. Едната гласи, че Крокус (латинското наименование на минзухара) бил красив младеж, който се влюбил в нимфата Смилакс. За известно време двамата били лудо влюбени и живели щастливо, но в един момент Смилакс се отегчила и задушила от завладяващата любов на Крокус. Нимфата поискала да се разделят, но тъй като Крокус не можел да я остави, той не спирал да я преследва. Тогава тя го омагьосала в красиво цвете, което да символизира неумиращата страст.

Друга версия на историята гласи, че боговете били толкова впечатлени от любовта и предаността на Крокус към Смилакс, че решили да ги дарят с безсмъртие. Така Крокус бил превърнат в минзухар, а до него растяла Смилакс, която била омагьосана в тис.

Има и легенда, която свързва пролетното цвете с бог Хермес. Според митологията Крокус било момче, което Хермес много харесвал. Двамата често прекарвали време заедно, но веднъж по време на игра по невнимание богът ранил смъртния Крокус и го убил. Тогава от падналите капки кръв изникнали красиви цветя, които били наречени минзухари.

Съществува и история, която свързва минзухара със Свети Валентин. Легендата разказва, че затвореният в килията Валентин изпратил лек на дъщерята на тъмничаря, която била сляпа. В хартията с „рецептата“, той бил увил жълт минзухар. Когато момичето прогледнало, първото нещо, което видяло, било яркожълтото цвете.

Днес минзухарът е символ на младост и радост.

Как да си отгледате минзухар?

Минзухарът е цвете от семейството на перуниката. Има остри листа, подобни на трева, между които се прокарва стъблото му. На височина достига до 10см. Цъфти на пролет в жълти, оранжеви, бели, виолетови цветове. Има обаче и видове, които дават цвят и през есента.

Има над 80 вида минзухари, които може да се видят предимно на територията на Европа. Около 10 от тях са познати и у нас. По желание може да си отгледате пролетното цвете и вкъщи – подходящо е за лехи, алпинеуми, бордюри около пътеки и храсти, за сандъчета на терасата или пък в саксия вкъщи.

Почва
Минзухарът предпочита песъчлива почва, но умее да вирее и в обикновена градинска. Ако все пак искате да му създадете максимално повече удобства, то смесете пясък, листовка и градинска тор.

Поливане
Поливайте пролетното цвете умерено – малко по-рядко преди да се покаже цветът и зачестете по време на цъфтеж.

Светлина и температура
Тъй като минзухарът е свикнал да живее на открито, и то в месеците, когато зимата и пролетта се борят за надмощие, той не обича прекалено високите температури. Ето защо дръжте пролетното цвете в някоя по-хладна стая, но да е близо до пряка слънчева светлина. Слънчевите лъчи са причината минзухарът да дава повече цветове.

Размножаване
Минзухарът се размножава с помощта на луковици и семена. След като цветето прецъфти, извадете луковиците от почвата и ги сложете на сухо и сенчесто място за няколко дни. След това разделете майчината от дъщерните грудки и ги приберете на тъмно.

Сеитба
Градинарите съветват семената да се сеят на пролет, а луковиците – между септември и ноември.

Ако напролет видите минзухар за пръв път, не го късайте – ще ви се отплати с късмет и успехи през цялата година!

15.03.2013/ Христина Спасова