Как да си отгледаме подправки в саксия

2
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Да си отгледате подправки в саксия е може би най-лесната и приятна работа, подходяща дори за не дотам вещите в градинарството. Дори едно единствено растение, засадено в малка саксия на перваза на прозореца, ще ви даде максималното от себе си.

Подправките обичат светлината, издържат без вода и изобщо – изискват минимум грижи. И тъй-като са едногодишни растения, през летния сезон можете да се радвате на зеленината им, като няма да имате грижа за тях през останалите сезони. В сравнение с градинските растения, подправките имат имунитет срещу болести. При желание или необходимост, винаги могат да се преместят от саксията в градината.

Първото нещо, което трябва да направим, когато решим да отглеждаме подправки в саксия, е избирането на подходящия съд. Такъв е всеки, който има достатъчно пръст и дупки за отцеждане на излишната вода. Отцеждането е много важно, тъй като ако не се отцежда корените на растението лесно загиват.

Въпроси като формата и материала на сандъчето са личен избор. Все пак добър вариант би бил порцеланът, не само защото винаги изглежда добре, но и поради факта, че порите му пропускат достатъчно вода и спомагат за охлаждането на почвата. А това е от полза за отглежданото растение.

Друг подходящ материал, от който може да е вашето сандъче, е камъкът. Той е стабилен, издържа на студ, но е доста скъп и трудно подвижен. Като че ли най-подходящи за целта са дървените контейнери, така естествено изглеждащи.

Ето няколко примера как да процедирате при отглеждането на отделни видове билки:

Лавандула – тази красива подправка се нуждае от широки саксии и лека, аерирана, и запасена с хранителни вещества почва. Тя, както и всички останали подправки, обича слънцето, но може да вирее и на шарена сянка. Нуждае се от обилно поливане, окопаване и подрязване на стръковете след като прецъфти, като не трябва да се реже прекалено дълбоко.

Розмарин – изключително непретенциозен. Единственото му изискване е торене всеки месец, свеж въздух и слънчеви лъчи. Понася сушата, прекалено многото вода дори му действа зле.

Босилек – изисква почва, обработена с торове, най-добре купена. Желателно е листата му да се опръскват с вода, най-вече сутрин. Полезен е и като активен гонител на комарите от дома през летния сезон.

Чубрицата – Най-обичаната подправка в българска кухня не е трудна за отглеждане в домашни условия, така че всяка от вас може сама да отгледа и да има винаги под ръка от ароматното чудо. Тя е студолюбива, обича сухата, лека и наситена с варовик почва. Полива се умерено, едва след като почвата е видимо изсъхнала. Тя е една от малкото многогодишни подправки.

Остава да се насладите на реколтата си.