Рукола – растение с дълга история – Edna.bg

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Снимка:
Thinkstock

Английски: Rocket 
Италиански: Rucola, Ruchetta 
Френски: Roquette 
Немски: Salatrauke, Rauke, Rucola 
Други названия: ерука, аругула, рокет 

Рукола или рокет (Eruca sativa L.) представлява едногодишно растение от семейство кръстоцветни.

Има родство с горчицата. Достига на височина до 60 см. Листата са сравнително месести, с власинки (срещат се и ‘безкосмести’ варианти), със специфичен аромат. Долните листа са лировидно-пересто насечени. Цветовете са жълти или бели. Цъфти от май до юли, дава плод през юли-август.

Разпространено е в Централна и Източна Европа, Северна, Средна, Югозападна, Източна и Централна Азия, Северна Африка; Австралия (внесено от заселници). Среща се като плевел в житните посеви, понякога дори расте край железопътни линии.

Руколата е растение с дълга история – още в Древен Рим е използвана като подправка. Семената му са били считани за афродизиак. Смесвали ги с настъргани луковици от орхидеи и пащърнак, кедрови ядки и шам-фъстък.

Този зеленчук придобива все по-голяма популярност. Основната причина за това е в характерния вкус на листата му, които се използват за салати. Те са леко горчиви, леко лютиви и с подчертан, маслен привкус, като на ядки.

Колкото са по-млади, толкова горчивината и лютивината са по-слаби. Със застаряването им вкусът става прекалено горчив и лютив, а и загрубяват. Поради това за консумация се използват само растения, които не са започнали да стрелкуват (да образуват цветоносно стъбло).

Зелените листа се използват в салати и в сосове за паста.

Използва се вместо босилек за приготвяне на сос песто.

Руколата широко се използва в Средиземноморската кухня. Например, в Италия листата на руколата се добавят в салта, ястия с паста, пици, ризото.

В кулинарията се използва и масло от семената на руколата. Добавя се при консервиране на зеленчуци.