Папилома

7
Добави коментар
svettonchev
svettonchev

прегледана 685 пъти | добавена на 18.03.2013 г.

Ние сме свикнали да не обръщаме много внимание на брадавици и папиломи. Те не болят, не предизвикват сърбеж. Само развалят външния вид, ако са разположени по лицето и откритите части на тялото. Въпреки това, учените са установили, всичко не е така просто, тъй като някакво образование върху кожата може да причини обща загриженост от човешкия папиломен вирус (ЧПВ).

„Творец“ формации на вируса Папиломите представляват образувания с различни форми. Те са сферични, плоски, конични, продълговати, с широка основа или „крака“, с изразена кератинизация или без нея, и не се различават от цвета на кожата и лигавиците, където се намират. Това привидно разнообразие от форми е само малко отражение на много видове, характерни за папиломите.

Снимка:  dream designs / FreeDigitalPhotos.net

Главната особеност обединяваща папиломите от всички видове, че те не се появяват от само себе си, а възникват под влияние на вирусна инфекция. Вирусът, който причинява образуването на папиломи, наречен човешки папиломен вирус (ЧПВ). Този вирус има много лица. Сега са идентифицирани около сто от този вид.

Инфекцията се разпространява чрез директен контакт с кожа на човека, който има папилома. За тези, които имат намален имунитет и са чувствителни към възприемането на тази инфекция, и ако са наранили кожата си, е достатъчно само да докосните ръката на носителя на вируса, който има папилома или брадавици за да получите този вирус, което по-нататък води до появата на тези образувания. И ако случайно си търкате лицето, вирусът напада кожата или лигавиците през фините им повреди. Ето защо ЧПВ често се поселва на лицето – на клепачите, в назолабиалните гънки, брадичката.

Така наречените стъпаловидни брадавици, възникват в резултат на папиломовирусна инфекция. Тези места са предпочитани от вируса, защото тук за неговото развитие има  благоприятни условията: кожата постоянно се търка от обувките, честото изпотяване я прави влажна, което нарушава естествените защитни сили – киселинно-алкалния баланс.

Същите условия: топлина, постоянна влажност и в допълнение, недостатъчна вентилация – са създадени в най-интимните места, в областта на гениталиите и ануса. Именно в тези места се локализират най-опасните видове папиломи, които могат да се предават чрез сексуален контакт, затова проблемът на ЧПВ се е превърнал в един от най-важните в съвременната медицина. Впрочем ЧПВ- една от най-честите болести, предавани по полов път. Тя е силно заразна, с ясна тенденция да се увеличава, както и с доказан онкогенът. През последното десетилетие броят на заразените с ЧПВ се е увеличил с повече от 10 пъти. В света има около 3 милиона нови случаи на инфекция с човешки папиломен вирус.

Днес е доказана връзката между тези типове ЧПВ с рак на шийката на матката при жените. Повечето експерти смятат за типично онкогенни типовете с номера 16 и 18, с висока вероятност за канцерогенност са типовете 31, 33, 35, 45 и 56. За останалите типове, вероятността е много по-ниска. Но те не гарантират безопасност срещу рака.

Въпреки че повечето случаи на ЧПВ, които са разположени върху тялото, не са причинени от канцерогенни типове ЧПВ, все пак папиломатозата изисква специални изследвания. И това е абсолютно необходимо, при наличието на аногениталните брадавици.

Етикети

папилом, вирус, папиломатоза, човешки папиломен вирус, ЧПВ, брадавица,