Повече за миомата

18
Добави коментар

Интервю с д-р Красимир Недялков

Акушер-гинеколог, онкогинеколог

I САГБАЛ „Света София“

 

Продължава от Ролята на онкогинеколога

 

В първата част на разговора ни с д-р Недялков, той ни запозна подробно със злокачествените тумори на женските полови органи. Сега продължаваме с начините за лечение на миомата.

 

Мама, татко и аз: Предлага ли се в България лечение на миомите, чрез запушване на кръвоносните съдове?

 

Д-р Недялков: Това лечение на миомите чрез запушване на кръвоносни съдове в България не се предлага често, има единствени единични опити , но резултатите не са много добри. Защото принципа на действие на този вид лечение е да се предизвика умиране на възела, микрозата. Т.е. ако възела е 5-6 см, когато умре започват страшни болки, докато всички умрели клетки се заместят с някави други, фиброзни съединителни. На практика възела не изчезва. Може би има смисъл за някои дребни възли от порядъка на 0,5 – 1 см, но пък те сами по себе си не представляват някакъв проблем за жената. Много жени си имат по 1-2 см миоми и си живеят с тях. А при ултразвука, който е сравнително нова терапия, която почива на същия принцип само, че тук с насочен ултразвуков лъч се предизвиква термично унищожаване на миомния възел. При този метод миомния възел (некротичната тъкан) също трябва да бъде заместен от друга тъкан. Свързано е също с доста неприятни усещания. Има смисъл да се прилага при малки възли. Този метод се прилага отскоро в България, в Плевен има такъв апарат.

 

 

Мама, татко и аз: Редно ли е да се прави операция на миома по време на бременност?

 

Д-р Недялков: Няма голям смисъл да се направи такава операция. Тя не застрашава на практика износването на плода. Може да се направи по време на секциото и то пак трябва да се прецени дали възела е удобен за манипулиране. Ако възела е много голям, който ще предизвика дефект на матката по-добре е да се направи след цезаровото сечение, когато матката се възстанови. Защото по време на бременност тя е кръвоснабдена прекалено много, много повече отколкото нормалната матка и една такава операция може да доведе до нежелани рискове. Така че нищо не пречи да се направи втора операция след 1 година. Ако възела е много удобен и лесно достижим, може да се направи и по време на цезаровото сечение. По време на бременност няма голям смисъл.

 

Мама, татко и аз: Лекува ли се миома с билки?

 

Д-р Недялков: С билки може да се спре растежа и. Има билки, които имат хормоноподобно действие и до някъде водят до спиране на растежа, даже има случаи на леко намаляване, но за излекуване не може да става дума. Просто може да се отложи операцията. Примерно да не е тази година, а да е догодина. Защото и повечето медикаменти, има доста такива, които са измислени за лечение на миомите и са с различни принципи на действие. Например жената се докарва до състояние на климакс. Това са масовите случаи, които до сега бяха. Сега има по-нови препарати, които действат на ниво на рецептори. Но в момента, в който спре прилагането на препарата, тя се възстановява пак. Всички тези лечения са временни.

 

За мама,татко и аз: Таня Димитрова

 

Снимки: photostock, dream designs FreeDigitalPhotos.net