Седемте изчезващи чудеса на света – Класации – Peika.bg

11
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Всички сме чували за Седемте чудеса на света. Чудесата на Земята обаче са неизброими, а някои от тях имат нелека съдба. Времето, природни бедствия или чисто и просто човешката немарливост бавно ги унищожават. Това са места, които може и да не съществуват само след няколко десетилетия, въпреки че са просъществували векове. Седемте изчезващи чудеса на света подбраха нашите колеги от Jenite.bg.

Византийските православни паметници в Косово 

Макар през последните две десетилетия Косово да е синоним на разрушение и конфликт, там можете да видите едни от най-впечатляващите образци на византийската православна архитектура. Ако имате възможност, на първо място вижте манастирите Дечани и Грачаница, Печката патриаршия, както и катедралата „Св. Богородица Левишка“ в Призрен. Всички те са на повече от 600 години.

Съкровищата на Грузия 

Грузия е сред първите държави, приели християнството – още през III век. А най-известните религиозни паметници, застрашени от пълна разруха, са катедралата Баграти и манастирът Джелати. 

Абу Мена, Египет 

Абу Мена се намира на 45 км югозападно от Александрия. Там могат да се видят останките от историческия град, манастир и център на християнското поклоничество в Египет. В момента това емблематично място загива под влиянието на надигащи се подводни води, разширяване на градската зона и селскостопанско развитие. Същевременно египетската държава не полага грижи за съхраняването на християнските паметници на културата.

Оризовите тераси във Филипините

Оризовите тераси са построени върху невъзможно стръмни склонове и могат да се причислят към най-впечатляващите чудеса по света. Те представляват 2000-годишно селскостопанско наследство, а понастоящем са до голяма степен занемарени, тъй като младите хора са изкушени от живота в града, а не от фермерството. 

Гробниците на царете на Буганда в Уганда 

Когато те се оказват запалени през март 2010 г., в страната избухва небивал скандал. Става въпрос за гробници, построени в края на XIX век в памет на владетелите на традиционното царство Буганда, намиращо се в състава на Уганда. След инцидента и местните племена, и правителството обещават да поправят щетите, но все още не са предприети необходимите мерки.

Град Коро, Венецуела 

Това испанско колониално селище датира от XVI век и се намира по северното крайбрежие на страната. Колоритните сгради в него са прекрасен пример за достиженията на карибската глинена архитектура, но тяхното бъдеще също е неясно.

Бариерният риф в Белиз  

Разположен между Тихия океан и Карибско море, бариерният риф на Белиз е вторият по големина и един от най-красивите бариерни рифове в света. Неспирното изсичане на мангрови горички и развитието на бреговата линия обаче заплашват да разрушат крехката екосистема на това прелестно място.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook!