Искате малка, градска електрическа кола? Отпечатайте си я на 3D принтер

1
Добави коментар
yApple

Нищо друго не казва „Добре дошли в бъдещето“ така, както отпечатан на 3D принтер компактен градски автомобил с елегантен дизайн и хибриден двигател, три колела, скорост до 175 км/ч и капацитет да вози до 550 кг. „Urbee 2“ е плод на мечтите на Джим Кор за модерно, устойчиво превозно средство, което някой ден да революционизира начина, по който хората пътуват. Олекотената конструкция от ABS пластмаса дава възможност за леко потегляне и пестене на гориво, като в същото време е по-здрава от стомана и се обработва по-лесно. Може да вози двама пътници и може би ще се окаже следващото голямо чудо в градския транспорт.

Джим Кор отдавна се занимава с инженеринг на ефективни и екологично чисто автомобили. Чрез фирмата си „Kor Ecologic“ той е проектирал трактори и автобуси, а сега компанията се е насочила към индивидуалните транспортни средства. Съвместно с „RedEye“ – една фирма за 3D печат по заявка – екипът използва ABS пластмаса и процес на моделиране чрез разтопено отлагане (FDM) за производството на изключително прецизно, леко и здраво тяло за колата. Принтерите впръскват на микроскопични слоеве, създавайки цял 10-метров автомобил за 2500 часа. Процесът продължава автоматично, дори когато инженерите са се прибрали у дома.

Материалите и машините, които правят колата, спомагат да се избегне необходимостта от конектори, нитове, болтове и др., необходими при традиционните автомобили, направени от ламарина. Крайният резултат е много лек автомобил с коефициент на въздушно съпротивление от 0,15 и голяма икономия на гориво за задвижването на 550-килограмовия автомобил.

Все пак двигателят и шасито са направени от метал. Шофирането в гарска среда ще е възможно чрез 36-волтов електрически мотор, способен да развие до 65 км/ч. Ще са възможни и по-високи скорости – чрез дизелов двигател, който потенциално би могъ да работи и с етанол.

В името на сигурността екипът иска иска колата да премине същите технически регламенти като Льо Ман, а изайнът ще включва метална клетка ролка за водача, подобна на тези в колите от НАСКАР.

В повечето държави такова возило може да се регистрира като мотоциклет поради теглото и размера си. В момента екипът на Кор използва софтуер за симулация на катастрофи за фина настройка на безопасността. Очаква се допълнително финансиране за завършване на тестването.

Най-интересното е, че за Urbee вече има 14 поръчки. Всяка от тях е при цена 50 000 долара.