Подагра /Хиперурикемия/

7
Добави коментар
svettonchev
svettonchev

прегледана 1542 пъти | добавена на 20.03.2013 г.

Какво представлява подаграта?

Подагра – една от най-старите болести, описани в медицината. През V век пр. Хр., Хипократ описва като „подагра“ (от гръцките думи „по“ –  крака, и „агра“ – капан) остра болка в краката. Тя се нарича още „болест на крале или  кралска болест, болестта на аристократи, дори се е смятала за белег на гениалност. От нея са страдали такива известни хора като Леонардо да Винчи, Александър Велики, много от членовете на семейство Медичи, Исак Нютон, Чарлз Дарвин. И този списък е далеч непълен.

Подаграта се характеризира с внезапни, тежки пристъпи на болка, зачервяване и болезненост в ставите, често в основата на палеца. Нездравословният начин на живот е основният причинител на заболяването подагра.

Както много векове назад, подаграта често избира за свои жертви хора с висок стандарт на живот. Ето портрета на един типичен „подагреник“: активен, обичащ удоволствията, мъж на средна възраст, заможен, често на ръководни позиции, много темпераментен (обикновено холерик).

Пикочната киселина – причина за подагра

Сега подаграта се отнася към болестите с „нарушен метаболизъм“ и се свързва с отлагане на солите на пикочната киселина в тъканите на тялото, най-често в ставите и бъбреците. Повишеното съдържание на пикочна киселина в кръвта и извънклетъчната течност, което е следствие на повишеното съдържание на пурини в храната, която употребява  човека, и недостатъчното отделяне на пикочна киселина.

Пурините са важен компонент на нуклеиновите киселини, намиращи се в клетъчната ДНК. Един от продуктите при разграждането на нуклеиновите киселини е пикочната киселина. Нейният излишък в организма може да доведе до кристализация и отлагане в различни тъкани, особено в ставите, което често води до болезненост и за дълго не  спират атаките.

Важна роля играят и бъбреците, главният филтриращ орган. Отлагането на кристали от пикочна киселина може да доведе до образуване на камъни в бъбреците. Бъбреците на пациенти с хронична подагра могат да бъдат значително увредени до пълното им отказване, ако не се прибегне до лечение.

Концентрацията на кристали пикочна киселина в ставите Не на всички хора, повишената пикочна киселина в кръвта, ще доводе до развитие на подагра. Рискът от развитие на това заболяване се увеличава, ако лицето има и други заболявания, свързани с обмяната на веществата. Някои лекарства, като диуретици, за да отстранят излишната течност от организма, повишават нивата на пикочната киселина в кръвта и увеличават риска от получаване на подагра.

Понятието“подагра“ обединява в себе си следните патологии: повишени нива на пикочна киселина, остри пристъпи, отлагане на кристали пикочна киселина в различните тъкани.

Повишените нива на пикочна киселина, причинени от неправилната обмяна на веществата, се наследява генетично чрез определени дефекти на ензимите, участващи в синтеза на пикочна киселина, но с правилно хранене може да се попречи на острите пристъпи на подагра и отлагане на кристали в тъканите. Само 10% от хората с високи нива на пикочна киселина в кръвта, страдат от подагра. Въпреки това, при по-високи нива на пикочна киселина, по-голям е рискът от възпаление на ставите, водещо до остри болезнени пристъпи.

Много често придружаващи подаграта проблеми са затлъстяване, диабет, хипертония, повишени нива на мазнини (липиди) в кръвта. Изключително рядко е човек да се разболее от подагра при нормално телосложение, правилно хранене и водещ активен начин на живот.

Видове Подагра

Подаграта може да бъде разделена на два основни вида: първична и вторична. Първичната най-често е породена от фактори, свързани с начина на живот, наследствени дефекти в обмяната на веществата, прием на лекарства и други. При вторичната подагра се наблюдава в резултат от други заболявания: затлъстяване, захарен диабет, повишено кръвно налягане, метаболитен синдром, бъбречна недостатъчност, левкемия и др. Няколко са основните рискови фактори, които могат да провокират развитието на подагра.

Заболяването може да напредва през четири етапа:

Безсимптомна хиперурикемия- на този етап, пациентът е с повишени нива на пикочна киселина в кръвта, но без други симптоми. Пациентите на този етап обикновено не се нуждаят от лечение.
Остра подагра, или остър подагрозен артрит- често възниква през нощта и може да бъде предизвикана от стресови събития, алкохол или наркотици, или наличие на друго заболяване. След няколко дни до 3 седмици пристъпът спонтанно отзвучава. Острият подагранозен пристъп е придружен от общи признаци на възпаление – температура, левкоцитоза, увеличаване на СУЕ. С течение на времето обаче пристъпът може  да продължават по-дълго и да се появяват по-често.
Междупристъпен стадий- безсимптомен интервал между два подагранозни пристъпа
Хронична подагра с образуване на тофи и необратими изменения на ставите- в този етап на болестта е причинила трайно увреждане на засегнатите стави, а понякога и на бъбреците.

Подагра – типична мъжка болест Подаграта може да се причисли към мъжките заболявания, тъй като жените средно 7-8 пъти по-малко вероятно е да страдат от това заболяване. В индустриално развитите страни, броят на възрастните мъже страдащи от подагра е 20-25%, докато броят на жените е само около 3%. Независимо от факта, че при много хора в млада възраст нивото на пикочна киселина в кръвта се увеличава, първата атака на подагра при мъжете се появяват към 30-45 години, жените – 50-60 години. Следва да се отбележи, че през последните години се наблюдава увеличение в честотата на подагра в по-млада  възраст.

Причини – Подагра

Някои рискови фактори са свързани с развитие на хиперурикемия и подагра:

Наследствена предразположеност
Полът и възрастта са свързани с риск от развитие на подагра, той е по-често при мъжете, отколкото при жените и по-често при възрастни, отколкото при деца.
Наднорменото тегло увеличава риска от развитие на хиперурикемия и подагра
Пиенето на твърде много алкохол може да доведе до хиперурикемия, защото тя пречи на отстраняването на пикочната киселина от организма.
Ядене на прекалено много храни, богати на пурини може да предизвика или да усложни подагра при някои хора.
Ензимен дефект, който пречи на тялото да разгражда пурини причинява подагра

Развитието на подагра е свързано и с употребата на голям брой лекарства, сред които диуретици, лекарства, използвани при органни трансплантации, както и ниски дози аспирин. В момента между 45 и 60% от хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, приемат ежедневно ниски дози аспирин с профилактична цел. Аспиринът, и то приеман в ниски дози, притежава способността да повишава нивата на пикочна киселина и по този начин може да увеличи опасността от развитие на подагра. Едновременният прием на диуретици може още повече да влоши ситуацията.

Симптоми – Подагра

Първият признак на болестта е появата на белтък в урината. Появяват се болки в поясната област, увеличава се диурезата. При около 30% от заболелите артериалното налягане се покачва. Съдържанието на пикочната киселина в кръвта е постоянно и значително увеличено. Често в бъбречното легенче се образуват уратни камъни, които причиняват уроколики. В повечето случаи постепенно се развива бъбречна недостатъчност.

Ето един примерен „сценарий“ за протичане на болестта. Ако болката се появи, то обикновено е внезапна и през нощта. Палеца на крака е зачервен и е подут. Вие имате усещане за парене в ставата, която не може да бъде докосната. Днес, много хора не могат да се откажат от удоволствието на обилно хранене. Но затова, както знаете, трябва да плащат, съответно с безсънни нощи и болезнени пристъпи. Трябва да се отбележи, че неправилното хранене ще доведе до подагра само при наличието в човека на генетични дефекти, които водят до получаване и отделяне на пикочна киселина в организма независимо от правилата.  

Храненето не причинява подагра, а само я стимулира.

Диагностика – Подагра

За поставяне диагноза подагра имат значение следните симптоми: внезапна поява на остра и продължителна болка в големия пръст на крака или глезенна става, зачервяване и отточност, трудни движения на ставата. Също много важно е да се провери нивото на пикочната киселина в кръвта или наличието на бъбречно възпаление и бъбречни камъни.

Диагнозата на подаграта е лесна. Първо се изследва кръвта за пикочна киселина. При вече наличен пристъп – примерно на коляно, се “изтегля” течност от колянната става (под микроскоп се търсят кристалите, в които се отлага киселината). За поставяне на диагнозата се правят се още много изследвания като ставна ехография (с която се разпознава кристалният артрит сред другите видове артрити), рентгенова снимка и т. н. Лечението е медикаментозно.

Лечение – Подагра

Лечението на подаграта се назначава от ревматолог. За овладяване на острия пристъп на подагра се прилагат нестероиодни противовъзпалителни средства, кортикостероиди или колхицин. Между пристъпите е важно да бъде намалено нивото на пикочната киселина. Това се постига по два начина. При запазена бъбречна функция се прилагат медикаменти, които увеличават екскрецията на уратите – урикозурици (Desuric) като в началото на лечението се включва и НПВС или колхицин за предотвратяване на пристъп. Алкализирането на урината също влиза в съображение. Потискане производството на пикочна киселина е другият важен момент в терапията. Това се постига от една страна с ограничаване на алкохола, тлъсти меса, карантия, богата на белтъци храна, както и промяна в съпътстваща рискова терапия. Медикамени, инхибиращи продукцията на урати са също показани, напр. Alopurinol . Прилагат се и други подходи. В отеделни случаи е показано и оперативно лечение.

За намаляване образуването на пикочната киселина и по-бързото и елиминиране се препоръчва следното:

Ограничаване употребата на месни храни и определени видове риба, които съдържат пуринови съединения. Прекратяване за дълго време употребата на алкохол и солени храни. Ограничаване на всички захари. Увеличаване употребата на чиста или минерална вода.
Избягване употребата на силни диуретични лекарства и също аспирин.
Активизиране на бъбречната функция и съответно отделяне на горепосочените “ микро кристали/ от урината. За целта могат да се използуват различни биоактивни вещества като например Corn Silk herbs, Uva ursi, Horsetail, ,Blueberry fruit и други.
Активизиране чернодробната функция, за по-бързото разграждане на пуриновите съединения.
За всички хора с наднормено тегло се препоръчва диета и поне два пъти годишно да изпълняват програма за “ендогенно очистване на организма” от токсични метаболити.

 

Етикети

подагра, пикочна киселина, днк, пурини, бъбрек, лечение, диагностика, ,