Пчелен Прашец

1
Добави коментар
nikotigura
nikotigura

Пчелите събират пчелен прашец от тичинките на медоносните растения, след което той се преработва в жлезите им.Пчелният прашец е неизменна диетична храна. Както медът, той може да се взима от здрави и от болни – действа ефикасно, когато се приема редовно.Той е продукт с висока потребителска пазарна стойност.Неговите уникални качества го правят неизменим в различни области от хранителната промишленост,козметиката,медицината и др.
Прашецът се използва като хранителна добавка при подхранването на пчелите.Поради богатият си състав и биологичен ефект, пчелният прашец намира приложение като важна хранителна добавка и за човека. Цветният прашец представлява зърна с овална форма и размер от 10 до 150 микрона.При събирането на прашец от цветовете на растенията, пчелите го смесват със секрет на слюнчените жлези и нектар, овалват го в мед и правят гранули с размер 1-2мм.
Значението на цветния прашец за пчелното семейство е голямо. Използват го за храна, за произвеждане на восък и пчелно млечице.Средно за една година едно добре развито пчелно семейство консумира около 30 килограма прашец.Около 20 процента от прашеца (~ 6 килограма ) може да се отнеме без вредни последствия за пчелното семейство. Самият прашец се отнема с помощта на т.нар. „прашецоуловители“.

Произход на прашеца

Едва в началото на ХХ век пчеларите започват да разработват техники за събиране на големи количества пчелен прашец. Фармацевтичните приложения на този продукт са сравнително нови. В Китай, пчелният прашец е един от няколкото традиционни лекарствени препарати, като например, се предполага, че подобрява паметта в напреднала възраст.
Бумът към пчелния прашец започва през 1970 г., когато олимпийските спортисти (особено съветските) приписват успехите си на пчелния прашец и неговата „приказна производителност“. Впоследствие се развиват и други приложни техники с прашец, като например прогресивната десенсибилизация към алергени.

Свойства на пчелния прашец

Освен безспорните предимства в здравословното хранене, пчелният прашец има и много лечебни свойства. Много често прашеца спомага за укрепването костната система при човека, както и повишава потентността при мъжете.
Пчелният прашец помага и при различни болести на кръвоносната система – стимулира образуването на червените кръвни клетки, заздравява стените на кръвоносните съдове. Укрепва сърцето и нормализира високото кръвно налягане. Прашецът е много богат на селен, който действа профилактично при някои ракови заболявания.Пчелният прашец спомага за укрепването на имунитета в човешкото тяло, а и намалява хистамина (съставка причиняваща алергични проблеми като сенна хрема и обриви при човека). Препоръчителната дневна доза пчелен прашец е около 15-20 грама в срок не по-голям от 3 месеца, като следва пропорционална пауза (при взимане на пчелен прашец в продължение на месец, се прави пауза също от един месец).Лекарите препоръчват приема на прашец да бъде предимно по време смяна на сезона (зима към пролет).Хората, желаещи да се хранят здравословно използват пчелният прашец именно защото съдържа богатство от минерални вещества ( цинк, магнезий, калий, мед, хром, калций, сребро и др. ).
Пчелният прашец е богат и на витамини, от тях в най-голямо количество са: А, B1, B2, B5, B8, C, D, E.
Поради богатото наличие на желязо, протеини, Б витамини и фолиева киселина (съставки, липсата на които води до понижаване на хемоглобина) той се препоръчва при хора страдащи или склонни към анемия.Тъй като е богат на лицетин (органично съединение играещо важна роля в метаболизма на мазнините и допринасящо за разтварянето на мастните и холестероловите плаки по стените на кръвоносните съдове) прашеца е изключително полезен при диети. Пчелния прашец съдържа и фенилаланин (една от основните аминокиселини и невротрансмитер). Именно заради наличието на всички тези вещества, прашецът се препоръчва като хранителна добавка за диети и спорт.

Приложение на прашеца

За предпочитане е приемането на пчелен прашец един час преди, или три часа след хранене.Препоръчват се следните форми на приемане: