На олимпийския Маратон в Гърция

1
Добави коментар
mwfbmwfbr
mwfbmwfbr

 

Който е свикнал да пътува, знае че винаги идва денят, в който заминава. Къде? Може би там, където морето е до колене. Едно страхотно място за ваканция с малки деца е лиманът Марина  в Средиземно море на около 50 км.северно от Атина след селцето Схиня. Живописно и спокойно заливче. Магнетичното тук   е пясъкът. Принципно плажните ивици по средиземноморието са каменисти и доста неудобни. Нужни са дори специални плажни обувки. Но тук си го има в изобилие. Бреговата ивица е осеяна с многобройни иглолистни дървета, чиято сянка  е идеален чадър и ни позволява изцяло да се отдадем на почивката си – било в ръка с любима книга, в  игра на летяща чиния,  плажен волейбол или тенис…  Няма опасност от големи вълни и без притеснения можем да се разхождаме в  солените води на Средиземно море до 20-на метра навътре  от брега  по плиткото и сравнително равнинно дъно. Едва рамената ни се покриват. Да не говорим, че е прозрачно чисто, а често в мрежите на малките рибарчета се оплита по някоя и друга рибка от плуващите на стада лаврачета.

Пътьом за плажа минаваме покрай язовир Маратона, от който всички атиняни пият водата си, и през град Маратона, от който през 490 г.пр. н.е. войникът Фидипид, известен с бързината си, е пробягал разстоянието от  около 35 км от мястото на Маратонската битка до Атина, за да извести жителите, че  войната е завършила с победа над персите. Донася радостната вест  и умира от изтощение. Името на този град именно дава названието на дисциплината бягане на дълго разстояние на Олимпийските игри.

Като цяло може да се насладите на морския пейзаж. Да опитате от вкусните блюда на гръцката кухня в някоя таверна. Да се освежите в уютните крайбрежни семейни хотелчета. И следвайки маршрута на Фидипидовия маратон, да стигнете до Акропола в Атина.

Акрополът е известен в цял свят като светилище с храмове и олтари – паметник на славата и величието на богинятя Атина. Разположен е  върху най-високия хълм в град Атина. Впечатлява  със своя съвършен ансамбъл от сакрални строежи. Представлявал е укрепление и обществен център. В доста по-ранни епохи  се е издигал  и укрепен дворец, седалище  на най-старите владетели на Атина. Помещавали са се  библиотека, картинна галерия – Пинакотека, дори и държавната хазна.

Учтиви екскурзоводи ще ви обяснят как по традиция всяка година на т.нар. Панатенеи – празненства в чест на Атина – голямо шествие се е отправяло към Акропола. Носело дар на богинята-покровителка на полиса дреха, ръчно изтъкана от млади девойки. Процесията се изкачвала по каменна пътека към  монументалния  вход към Акропола – Пропилеите. Вляво е разположена картинната галерия, а  вдясно се намира т.нар. Пиргос, където се намира изящният храм на Атина. Продължавала по стълбите нагоре към най-големият храм –  Партенона и се отправяла към Ерехтейона – храма, в който се извършвали основните религиозни обреди в полисния култ на Атина. Тук се е съхранявала дървена статуя на богинята, която всъщност преобличали с новоизтъканото покривало. Интересното е, че към главния храм има три входа. Първият води към стаята на богинята, където я преобличали, друг вход води към посветените на Посейдон и Ерехтей помещения, има и  трети вход, който води към същата цел и е уникално архитектурно произведение – кариатидите – покривът на портика почива върху шест женски фигури.

Не пропускайте да посетите и  Музея на Акропопола.В неговите зали са разположени шедьоври на древногръцката цивилизация.Експозициите включват фронтони от храмове от архаическия период, скулптори, фризове от Партенона и Ерехтейона, Кариатидите и пр.

Ако пътувате на север от Атина към Солун няма как да подмините и други монументални произведения с историческа ктойност – Сидерокастро, Кастро, Олимпийския връх в Делфи и др.Ще се насладите на слънчевия пейзаж

Както всяка възраст си има своя чар, така и всяко местенце си има своето излъчване….