Разбрано. Изпълнявам – последните думи на Гагарин | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Разбрано. Изпълнявам – последните думи на Гагарин
Седем години след първия полет на човек в космоса, същия този човек накара звездите да скърбят при тренировъчен полет

12 Април 2013 10:00
5

принтирай

|

текст

Сутринта на 27 март 1968 г. 34-годишният Юрий Гагарин се събужда в прекрасна настроение. Откакто се е върнал към тренировъчните полети с МИГ, бившият космонавт се е потопил в абсолютно блаженство и духът му е постоянно приповдигнат. Дотолкова му е писнало да го играе герой на Съветския съюз всеки божи ден, да го разнасят из цялото земно кълбо, да произнася стотици пъти едни и същи речи, да слуша овациите на хиляди непознати, да не може да се напие вече като хората – сам, на спокойствие и без да е в готовност за публичност…Онова, което Юри иска, е да лети отново, да пилотира МИГ! След седем години на очакване, шансът му се усмихва отново. Той получава зелена светлина и може да се преквалифицира. Съвтеските власти се страхували да не загубят своя национален и идеологически герой, но в крайна сметка склонили да разрешат на Гагарин да се завърне към оригиналната си професия. Това обаче се оказва трагична грешка. Само след няколко часа от Юрий Гагарин ще се превърне в каша, разстлана върху почвата в една горичка.

Катастрофата

В онзи ден на днешната дата преди 45 години, той трябва да изпълни своя седемнайсети полет в компанията на своя инструктор Владимир Серьогин. Скоро той ще получи разрешение да пилотира сам. Към 10 часа, двамата мъже излитат с тренировъчния Миг – 15UTI. Времето е малко мрачно, но няма нищо обезпокоително. Само дето отговорникът за въздушния трафик забравя да спомене на Гагрин и неговия инструктор, че височината на облаците пада бързо. След половинчасов полет без история, Гагарин се обажда в контролната кула, за да поиска разрешение да се върне и да кацне. Разрешението е дадено. „Разбрано. Изпълнявам,“ отговаря той. Това са последните му думи.

 

 

 

 

 

Юрий Гагарин (9 март 1934 – 27 март 1968) излита в космоса на 12 април 1961 г. на борда на космическия кораб „Восток 1“

 

 

 

 

Няколко секунди по-късно, един небесен стрелочник, който следи самолета на радара на своя екран, вижда как самолетът извършва брутален завой,  реди да изчезне завинаги. Той се опитва да се свърже с екипажа по радиото, но отговор няма. Веднага е вдигната тревога. Няколко хеликоптера излитат и започват да търсят изчезналия Миг. Скоро в една обрасла местност е открит кратер с диаметър от 6-7 метра, където се намира и скелетът на самолета. Земята е покрита с един метър сняг. Спасителен екип веднага започва да претърсва мястото за двамата мъже. Най-напред намират една изхвръкнала челюст, тя е на инструктора…С падането на нощта се налага търсенето да бъде прекъснато. На сутринта то е подновено – нищо. На другия ден претърсванията продължават и един от служителите открива комбинезона на Гагарин – празен и висящ окачен на върха на едно дърво. В крайна сметка двете тела са локализирани… в страховито състояние.

Спекулации

Какво точно се е случило? Докладът на държавната комисия, която е натоварена с разследването, се пази в пълна секретност в продължение на десетилетия. Това дава поле за всевъзможни спекулации, коя от коя по-безумни и нелепи. Всичко е възможно: Гагарин е бил пиян, всичко е машинация на КГБ, сблъсък в откритото въздушно пространство с друго летателно средство, някой люк на самолета е останал отворен, терористичен акт, политическо убийство, отключено заради ревност…

 

 

 

 

Погребението на Юрий Гагарин и Владимир Серьогин. След смъртта си първият човек, излетял в космоса е кремиран и пепелта му се съхранява в Кремъл. Снимка: Le Point

 

 

 

 

През 2011 г. руската администрация най-накрая декласифицира доклада, който казва, че двамата пилоти са се опитали да избегнат някакъв летателен балон, който са видели в последния момент. Тъй като те летели твърде късно, без да си дават сметка за височината на облаците, те са щели да се ударят в земята. Не всички обаче са съгласни с този сценарий. През 2005 г. ръководителят на разследването лансира възможността за отворен люк по време на полета. Изтичането на кислород би довело до загуба на съзнание от страна на екипажа. Други експерти пък допускат, че след като са забелязали теча, Гагарин веднага е сложил кислородната маска. Именно това според тях е предизвикало онзи твърде рязък завой, който може би е довел до припадането на двамата мъже и до катастрофата. Трудно е да се прецени къде е истината обаче.

През 2004 г. в своите мемоари космонавтът Алексей Леонов – първият пешеходец в космоса, разкрива, че в самия момент на катастрофата, той е пилотирал хеликоптер наблизо. Той е чул „две глухи експлозии в далечината“. Знаейки, че два други изтребителя Сухой са в района, той допуска следната хипотеза: един от тях, заклещен от по-ниската височина на облаците, за която не са били подготвени, се е наложило рязко да смени траекторията си, за да избегне удар със земната повърхност, което го принуждава да пресече пътя на Миг-а на Гагарин, който се движи със скорост близка до тази на звука. Ето откъде идва първата експлозия – от близкото разминаване на два самолета, които се движат с такава скорост. Дестабилизиран от турбуленцията, предизвикана от единия Сухой, Миг-ът вероятно е влязъл в серия от кълба и лупинги, преди да се разбие. Ето откъде идва и втората експлозия.

Човекът, който пръв се е сблъскал с космоса, със сигурност се е присъединил към звездите.

 

източник: Le Point

Калин Боянов

Тагове: Юрий Гагарин катастрофа космос Миг Алексей Леонов