„Бар-грил Ропотамо“

0
Добави коментар

В случая с „Бар-грил Ропотамо“ строителството се извършва върху земя, която по Закона за защитените територии подлежи на най-висока степен на защита

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

„Строителни бригади леят бетон и строят заведения на брега на река Ропотамо, в сърцето на едноименния резерват, като строежът няма никакви разрешителни.“ Размерите на строящото се пък надхвърлят в пъти тези на старото законно дървено бистро там. Това съобщи преди ден сайтът „Биволъ“. Фирмата строител е „Венис марина“. През октомври миналата година тя спечелва два конкурса (с един кандидат) на регионалната екоинспекция в Бургас, отговаряща за резервата за туристическа дейност „Разходка с лодка в река Ропотамо“ и за „Ползване на „Бар-грил Ропотамо“. Ден по-късно институциите изпаднаха в доста объркана ситуация по темата. Първо зам.-министърът на екологията Евдокия Манева заяви пред „Капитал“, че публикациите по медиите не отговарят на истината, а в допълнение от регионалната екоинспекция в Бургас обясниха, че „няма разрешително за строеж, тъй като един ремонт е обект на съгласувателен режим и този ремонт е съгласуван с регионалната екоинспекция в началото на месеца“.

Малко по-късно обаче от регионалното министерство след проверка на служители на строителен контрол окачествиха строежа като „незаконен“ и съобщиха, че изграждането се извършва без строителни книжа на мястото на старото заведение, които е било в режим на търпимост. Така общинската администрация на Приморско ще трябва да изготви констативни актове, които налагат спирането на строежа и премахването на незаконното строителство. От трета страна е позицията на директора на регионалната екоинспекция Бойчо Георгиев, които просто е излязъл за два дни в отпуск до сряда.   Пак РИОСВ – Бургас Георгиев доби популярност след скандала със застрояването на дюните в Несебър. Неговият подпис се чака и за да се даде пълна зелена светлина на проекта, който ще превърне старата резиденция на Тодор Живков на плажа на Перла в близост до резервата в хотелски комплекс и курортни сгради с места за 2000 посетители.

В случая с „Бар-грил Ропотамо“ строителството се извършва на територия, която по Закона за защитените територии подлежи на най-висока степен на защита. Със съгласуването на ремонтите се получава интересен абсурд. Ако например, ако имате инвестиционни намерения в центъра на града, трябва да попитате регионалната екоинспекция дали това би навредило по някакъв начин на околната среда или не – т.е. дали е нужно да минавате през процедура по ОВОС. Ако искате да ремонтирате в резерват обаче, тези главоболия ще ви бъдат спестени. Зад идеята за „ремонт“ без строителни книжа пък може да бъде скрито разширяване на обекта. Организирането на конкурса също буди доста въпроси.

А процедурата е в съда Проверка на „Капитал“ показа, че процедурите се обжалват от предишния изпълнител „Ки То трейд“, като договорът на компанията за ползването на т.нар бар-грил е бил предсрочно прекратен. „Ки То трейд“ всъщност стопанисва старото дървено бистро и предлага екскурзии с катамарани по реката от 2003 г. Компанията губи делото за оспорване на конкурсите в Административен съд – Бургас, тъй като компанията не закупила конкурсна документация и съответно не е заинтересувана страна и съдът оставя жалбата без разглеждане. Пред Върховния административен съд обаче компанията твърди, че и имала намерение да участва в конкурса, но не е имал достъп до информацията за него. Компанията печели на тричленен и на петчленен състав и сега Административен съд – Бургас, ще трябва да разгледа жалбата им, свързана с конкурсите.

Според сайта „Биволъ“ „Венис марина“ с управител Здравко Казаков е свързана с издирвания за наркотрафик Христофор Амантанидис-Таки. Компанията е собственост на регистрираната във Великобритания „Стоименов груп лимитед“. „За собственик на британската офшорка се спряга един от хората на Георги Илиев по морето – Веселин Стоименов. За него се знае, че е един от наследниците, които пое бизнеса на „ВАИ холдинг“ след убийството на Илиев в Слънчев бряг през лятото на 2005 г.“, продължава сайтът. Същата тази фирма е едноличен собственик на „Ер Ви инвестмънт“ ЕООД. Тя е съсобственик с Христофорос Аманатидис-Таки на несебърската фирма „Интертур“.