Как да свикнем със зъбните протези?

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Протезите – независимо от какъв вид са – са единственото достъпно за масовия потребител решение при загуба на голям брой зъби.

Зъбните протези връщат възможността да се храним по-нормално и да говорим разбираемо, отбелязват от puls.bg. Вариантите са различни – от частични до пълни, с различни системи на закрепване и, естествено, нееднакво скъпи. И най-съвършените протези обаче са чуждо тяло, с което устата ни трябва да свикне. Затова е важно да имаме психическа готовност за първоначален дискомфорт, който изисква търпение и време, за да бъде неутрализиран. Привикването с протезата е индивидуално, но елементите на неудобство се изчистват обикновено до няколко седмици.
Денталната медицина традиционно практикува изработване на протезите най-малко месец след последната стоматологична намеса /вадене на зъб или корен/. Понякога протезата трябва да се адаптира, тъй като притиска болезнено венеца и тази болка прави ползването на “ченето” невъзможно. Изключително важно е също да се отчете, че поддържането на тази протеза изисква същите грижи, както собствените зъби – добрата орална хигиена е гаранция, че чуждото тяло в устата ви няма да създаде проблеми или да внесе зараза. Протезата се сваля преди нощния сън и се държи в съдче с вода, но в никакъв случай гореща. Горещата вода може да причини деформации на пластмасовите сегменти и да затрудни ползването. Препоръчителни са мека четка за зъби и паста с неабразивна консистенция.
Независимо, че новите ви “зъби” не могат да развият кариес или плаки, профилактиката при дентиста си остава умно решение. Зъболекарят ще следи дали всичко в устната ви кухина е нормално, няма ли промени или заболявания на венците, които допълнително ще затруднят живота ви.

Публикувано в категории: Зъби и устна кухина » Любопитно

Автор Marta

Сок от нар и фурми срещу инфаркта

Половин чаша сок от нар и три фурми всеки ден – това е достатъчно за предпазване от инфаркт. Твърдението е на учени от Израел.

Митове и истини за кариеса

В тази статия ще говорим за най-популярните митове и факти за кариесите, как да ги предотвратим и лекуваме.

Може ли да се лекуваме с бира?

Бирата съдържа полезния компонент ксантогумол, който въздейства на здравето положително в няколко посоки. Сред тях е профилактиката срещу рак, Паркинсон, Алцхаймер.

Чесън и броколи срещу рака

Чесънът и приятното зеле броколи притежават компоненти, които повишават устойчивостта на организма към няколко вида рак. Това се твърди в нова публикация от престижното издание Biological Chemistry.

Домашни рецепти срещу зъбобол

Ако ви заболи зъб, ясно е че трябва да идете при стоматолога. Но понякога се налага да “задържите положението” по някаква причина. Тогава срещу болката помагат изпитаните домашни рецепти.

Вижте коя болест мъчи най-много хора!

Два милиарда и 400 милиона възрастни и 621 милиона деца страдат от това заболяване. Кое е то всъщност? По данни на Световната здравна организация – става дума за…кариеса.

Как да си опазим очите от компютъра (съвети)

Ако цял ден се взираме в екрана на компютъра или мобилния телефон, ясно е, че ще имаме проблеми със зрението. Как да опазим очите си от компютъра?

Ето кои са най-честите причини за загубата на слуха!

Световната здравна организация заявява, че прекаленото излагане на шум е основната предотвратима причина за оглушаване. Но не и единствената. Има и други влияния върху слуха, много от които могат да бъдат ограничени.

ЦИНАБСИН / CENNABSIN

Хомеопатичният продукт ЦИНАБСИН се препоръчва за облекчаване симптоматиката при остър и хроничен синузит. Всяка от четирите хомеопатични съставки има специфичен ефект и въздейства върху отделни болестни характеристики.

Кои болести побеждава нарът

Учени от Оксфорд потвърдиха квалификацията на екзотичния нар като уникален суперпродукт.
В името на това обобшение научен екип е анализирал 194 изследвания за ползата от различни плодове